Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fałszowanie żywności w Turcji – jakie wnioski płyną z przeprowadzonego badania opartego na ponad 10 milionach kontroli terenowych?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu Aydin w Stambule, w  czasopiśmie Journal of the Science of Food and Agriculture, przedstawili wyniki swojego kompleksowego badania dotyczącego oszustw żywnościowych w Turcji. Jak podkreślono, celem ich opracowania jest m.in. dostarczenie informacji na temat globalnych strategii i polityki bezpieczeństwa żywności, przyczyniając się do bezpieczniejszego i bardziej przejrzystego łańcucha dostaw.

Dane zebrane z ponad 10 milionów kontroli

W opracowanym badaniu przedstawiono analizę częstotliwości i charakterystykę zgłoszonych przypadków oszustw żywnościowych, które miały miejsce w Turcji, będącej ważnym, międzynarodowym graczem w łańcuchu dostaw. Jako podstawę do interpretacji uwzględniono dane zebrane przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa Turcji w latach 2012-2022 podczas przeprowadzonych ponad 10 milionów kontroli terenowych. Objęły one 4007 incydentów i 7180 konkretnych przypadków zafałszowań. Przeprowadzone działania doprowadziły do nałożenia ponad 166 000 grzywien administracyjnych oraz 1670 skarg karnych.  

 Co wykazano?

Badanie wykazało także, że dwie trzecie przypadków zgłaszanych oszustw miało miejsce w zaledwie 10 miastach, w tym w Stambule, Ankarze i Izmirze. Dodatkowo wskazano, że:

- firmy prywatne były bardziej skłonne do popełnienia oszustw niż korporacje, często wskazując na oszczędności,

- spośród 4007 odnotowanych incydentów, prawie 80% dotyczyło przede wszystkim trzech kategorii: mleka i produktów mlecznych, mięsa i produktów mięsnych oraz olejów roślinnych.

- wiele przypadków dotyczyło substytucji droższych składników, tańszymi oraz zafałszowania produktów substancjami leczniczymi.

 Substytucja, rozcieńczenie i inne zgłaszane metody fałszowania

W przypadku wspomnianych trzech kategorii produktów, wśród najczęściej wymienianych oszustw należało zastępowanie tłuszczu mlecznego olejem roślinnym oraz używanie mleka z nieautoryzowanych źródeł. Ponadto, w różnego rodzaju kiełbaskach, klopsikach i innych przetworach mięsnych stwierdzano substytucję składników mięsnych, tańszymi substytutami takimi jak mięso drobiowe lub inne, które dodatkowo nie były wymienione na etykiecie. Powszechne były także oszustwa związane z oliwą z oliwek i używaniem tańszych olejów takich jak słonecznikowy czy rzepakowy do jej zafałszowania. Jak podkreślają naukowcy, wymienione produkty stanowią podstawę diety w wielu gospodarstwach domowych, a ich wysokie spożycie sprawia, że stają się one łatwym celem dla oszustów.

Z badania wynika także, że nadal najczęściej wykorzystywaną metodą oszustw pozostaje substytucja oraz rozcieńczenie. Chociaż przypadki z nimi związane stanowią bezpośrednio mniejsze niebezpieczeństwo niż przypadki oszustw powiązane z lekami to nadal podważają one zaufanie konsumentów i przepisy prawne. Przeprowadzone badanie ujawniło także, że częstą praktyką wśród fałszujących producentów jest „ulepszanie” produktów poprzez dodatek barwników lub zagęszczaczy w celu naśladowania żywności wysokiej jakości. Dodatkowo powszechne jest składanie nieprawdziwych informacji na etykietach o m.in. gatunkach oraz używanie terminów wprowadzających w błąd („extra virgin”)

 Niebezpieczne substancje w suplementach diety

Jednym z bardziej niepokojących i rosnących w siłę trendów jest nieautoryzowane dodawanie substancji farmaceutycznych do żywności i suplementów diety. Ich obecność stwierdzano między innymi w herbatach ziołowych, suplementach diety czy napojach bezalkoholowych. Najczęściej wśród spotykanych substancji były: sildenafil i sibutramina. Poza oszustwem ekonomicznym stanowiło to przede wszystkim zagrożenie dla zdrowia publicznego i konsumentów.

Wnioski i zalecenia autorów badania 

W Turcji działa sieć 41 laboratoriów publicznych i 101 akredytowanych. Autorzy badania wskazują jednak na pewne ograniczenia wynikające z czasu oczekiwania na poszczególne wyniki i sugerują potrzebę przeprowadzania szybszych, przenośnych i bardziej kompleksowych rozwiązań testowych. Proponują inwestycję w podejście oparte na omice, w tym metabolomice. Przeprowadzone przez naukowców badanie stanowi dla pozostałych producentów i dostawców żywności sygnał ostrzegawczy i przypomnienie o konieczności wzmocnienia wewnętrznych systemów jakości oraz przeprowadzania audytów dostawców i wdrażania rozwiązań zapewniających identyfikowalność. Opublikowane badanie, było pierwszą na tak szeroką skalę analizą tendencji w zakresie oszustw żywnościowych w Turcji i wypełniło istotną lukę w globalnej wiedzy na temat fałszowania żywności, szczególnie biorąc pod uwagę pozycję tego kraju w międzynarodowym handlu żywnością. Autorzy wskazali na potrzebę przeprowadzenia podobnych badań w innych krajach, a także o utworzenie otwartych i aktualizowanych w czasie rzeczywistym baz danych dotyczących oszustw żywnościowych.

Źródło: https://scijournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.14302 


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.