Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw
W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin. Dokument ten stanowi praktyczne narzędzie dla firm, które chcą skutecznie wejść na ten wymagający, ale perspektywiczny rynek.
Co znajduje się w raporcie?
Przewodnik otwiera analiza chińskiego rynku mięsnego, w tym aktualne trendy w konsumpcji i imporcie. Szczegółowo omówiono w nim:
- obowiązujące przepisy i normy,
- protokoły handlowe między Chinami a państwami członkowskimi Unii Europejskiej,
- praktyczne wskazówki dotyczące rejestracji w chińskim systemie CIFER/Single Window,
- normy dot. etykietowania i opakowania.
Wyzwania i praktyczne porady
Przewodnik wskazuje najczęstsze przyczyny zatrzymania przesyłek w porcie oraz doradza, jak poruszać się w skomplikowanym systemie regulacyjnym. W ostatniej części znajdują się rekomendacje dla unijnych przedsiębiorstw, w tym:
- jak wzmocnić system bezpieczeństwa żywności,
- jak przygotować firmę do wejścia na rynek chiński.
Dodatkowo, dokument zawiera przydatne linki, ułatwiające dalsze zgłębianie tematu.
Dynamiczne regulacje – jak nadążyć za zmianami?
W ostatnich latach Chiny znacząco zaostrzyły przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Od stycznia 2022 r. Zarządzenie 248 i 249 wprowadziły nowe wymogi dla produktów wysokiego ryzyka (w tym mięsa), m.in.:
- rejestracji firm,
- oznakowania,
- wymogów traceability (śledzenia łańcucha dostaw).
Spodziewana jest nowelizacja Decyzji 248 przez Generalną Administrację Celną ChRL, dlatego firmy powinny na bieżąco monitorować zmiany w prawie.
Dlaczego warto skorzystać z przewodnika?
Chiński rynek mięsny, mimo sporych wyzwań, nadal oferuje ogromne możliwości dla europejskich eksporterów. Dzięki naszemu przewodnikowi można:
- lepiej zrozumieć lokalne wymagania,
- uniknąć kosztownych błędów,
- skuteczniej przygotować się do ekspansji.
Zachęcamy do pobrania pełnego raportu, który pomoże odpowiednio przygotować się na rynek chiński!
Przeczytaj także
-
30.01.2025
2025 Prowizoryczne Taryfy na Import produktów rybołówstwa do Chin
1 stycznia wszedł w życie plan dostosowania taryf na 2025 rok, opublikowany przez Komisję Taryf Celnych Rady Państwowej Chin. Zgodnie z planem, na niektóre kluczowe gatunki produktów rybołówstwa nałożono podwyższone taryfy, które wzrosły z 2% w 2024 roku do 5% w 2025 roku.
-
21.01.2025
Redukcja odpadów i recykling w chińskim sektorze F&B
Rynek redukcji i recyklingu odpadów F&B w Chinach stwarza obiecujące możliwości dla europejskich MŚP, ze względu na silne wsparcie polityczne, rosnący popyt na zrównoważone produkty, dojrzałe łańcuchy przemysłowe i innowacje technologiczne w takich obszarach jak biotworzywa sztuczne i przetwarzanie odpadów na energię. MŚP z UE, często wyposażone w innowacyjne i wysoko cenione rozwiązania certyfikowane przez EFSA, mogą wykorzystać te mocne strony, aby odnieść sukces.
-
13.01.2025
Eksport żywności i napojów do Chin: wytyczne dotyczące rejestracji GACC/CIFER
Głównym celem tych wytycznych są poszczególne zakłady w UE, które produkują, przetwarzają lub przechowują produkty F&B eksportowane do Chin. Wytyczne nie są ukierunkowane na właściwe organy ds. bezpieczeństwa żywności w UE. Są one odpowiedzialne za nadzorowanie, przeglądanie i zatwierdzanie rejestracji zakładów F&B w ramach swojej jurysdykcji; robią to za pośrednictwem własnego konta CIFER, przyznanego przez GACC, chociaż funkcje znacznie różnią się od kont CIFER dostępnych dla poszczególnych zakładów.