Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport mięsa do Chin – kluczowe wytyczne dla europejskich przedsiębiorstw

Kategoria: Biznes

W odpowiedzi na potrzeby unijnych eksporterów, EU SME Centre opracowało kompleksowy przewodnik dotyczący eksportu mięsa do Chin. Dokument ten stanowi praktyczne narzędzie dla firm, które chcą skutecznie wejść na ten wymagający, ale perspektywiczny rynek.

Co znajduje się w raporcie?

Przewodnik otwiera analiza chińskiego rynku mięsnego, w tym aktualne trendy w konsumpcji i imporcie. Szczegółowo omówiono w nim:

  • obowiązujące przepisy i normy,
  • protokoły handlowe między Chinami a państwami członkowskimi Unii Europejskiej,
  • praktyczne wskazówki dotyczące rejestracji w chińskim systemie CIFER/Single Window,
  • normy dot. etykietowania i opakowania.

Wyzwania i praktyczne porady

Przewodnik wskazuje najczęstsze przyczyny zatrzymania przesyłek w porcie oraz doradza, jak poruszać się w skomplikowanym systemie regulacyjnym. W ostatniej części znajdują się rekomendacje dla unijnych przedsiębiorstw, w tym:

  • jak wzmocnić system bezpieczeństwa żywności,
  • jak przygotować firmę do wejścia na rynek chiński.

Dodatkowo, dokument zawiera przydatne linki, ułatwiające dalsze zgłębianie tematu.

Dynamiczne regulacje – jak nadążyć za zmianami?

W ostatnich latach Chiny znacząco zaostrzyły przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Od stycznia 2022 r. Zarządzenie 248 i 249 wprowadziły nowe wymogi dla produktów wysokiego ryzyka (w tym mięsa), m.in.:

  • rejestracji firm,
  • oznakowania,
  • wymogów traceability (śledzenia łańcucha dostaw).

Spodziewana jest nowelizacja Decyzji 248 przez Generalną Administrację Celną ChRL, dlatego firmy powinny na bieżąco monitorować zmiany w prawie.

Dlaczego warto skorzystać z przewodnika?

Chiński rynek mięsny, mimo sporych wyzwań, nadal oferuje ogromne możliwości dla europejskich eksporterów. Dzięki naszemu przewodnikowi można:

  • lepiej zrozumieć lokalne wymagania,
  • uniknąć kosztownych błędów,
  • skuteczniej przygotować się do ekspansji.

Zachęcamy do pobrania pełnego raportu, który pomoże odpowiednio przygotować się na rynek chiński!

Autor:EU SME Centre
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł mięsny

  • 30.01.2025

    2025 Prowizoryczne Taryfy na Import produktów rybołówstwa do Chin

    1 stycznia wszedł w życie plan dostosowania taryf na 2025 rok, opublikowany przez Komisję Taryf Celnych Rady Państwowej Chin. Zgodnie z planem, na niektóre kluczowe gatunki produktów rybołówstwa nałożono podwyższone taryfy, które wzrosły z 2% w 2024 roku do 5% w 2025 roku.

    Czytaj więcej
  • 21.01.2025

    Redukcja odpadów i recykling w chińskim sektorze F&B

    Rynek redukcji i recyklingu odpadów F&B w Chinach stwarza obiecujące możliwości dla europejskich MŚP, ze względu na silne wsparcie polityczne, rosnący popyt na zrównoważone produkty, dojrzałe łańcuchy przemysłowe i innowacje technologiczne w takich obszarach jak biotworzywa sztuczne i przetwarzanie odpadów na energię. MŚP z UE, często wyposażone w innowacyjne i wysoko cenione rozwiązania certyfikowane przez EFSA, mogą wykorzystać te mocne strony, aby odnieść sukces.

    Czytaj więcej
  • 13.01.2025

    Eksport żywności i napojów do Chin: wytyczne dotyczące rejestracji GACC/CIFER

    Głównym celem tych wytycznych są poszczególne zakłady w UE, które produkują, przetwarzają lub przechowują produkty F&B eksportowane do Chin. Wytyczne nie są ukierunkowane na właściwe organy ds. bezpieczeństwa żywności w UE. Są one odpowiedzialne za nadzorowanie, przeglądanie i zatwierdzanie rejestracji zakładów F&B w ramach swojej jurysdykcji; robią to za pośrednictwem własnego konta CIFER, przyznanego przez GACC, chociaż funkcje znacznie różnią się od kont CIFER dostępnych dla poszczególnych zakładów.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.