Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W ostatnich latach zarządzanie bezpieczeństwem żywności w Chinach uległo znaczącemu wzmocnieniu. Podstawowe ramy regulacyjne są reprezentowane przez Ustawę Chińskiej Republiki Ludowej o bezpieczeństwie żywności (rewizja druga) oraz bardziej szczegółowe przepisy wykonawcze, które określają klarowne wymagania dotyczące produkcji, importu, eksportu, sprzedaży, wycofywania i identyfikowalności produktów spożywczych w Chinach. Celem tych regulacji jest stworzenie efektywnego systemu nadzoru nad całym procesem.
Kluczowym elementem wprowadzonym przez Ustawę Chińskiej Republiki Ludowej o bezpieczeństwie żywności jest odpowiedzialność operatorów sektora F&B za bezpieczeństwo produktów, które produkują lub dystrybuują na rynku chińskim. Na tej podstawie, w kwietniu 2021 r. Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) ogłosiła przepisy dotyczące rejestracji zagranicznych producentów importowanej żywności, znane jako zarządzenie GACC 248.
Przepisy, te weszły w życie 1 stycznia 2022 r., nakładając obowiązek rejestracji na wszystkie zagraniczne zakłady produkujące, przetwarzające lub przechowujące produkty rolno-spożywcze eksportowane do Chin. Przedsiębiorstwa chcące eksportować do Chin muszą zarejestrować się w systemie CIFER/Singewindow, uzyskać kod rejestracyjny nadawany przez GACC, a następnie umieścić go zarówno na wewnętrznym, jak i zewnętrznym opakowaniu produktu, przed wysyłką do Chin. Wraz z innym rozporządzeniem GACC, które weszło w życie w tym samym czasie - zarządzeniem 249 GACC dot. zasad zarządzania bezpieczeństwem w imporcie i eksporcie żywności do i z Chińskiej Republiki Ludowej, wzrosła odpowiedzialność zagranicznych przedstawicieli sektora F&B oraz odpowiednich organów ds. bezpieczeństwa żywności- inspekcji nadzorujących (w Polsce jest to Główna Inspekcja Weterynaryjna lub Główny Inspektorat Sanitarny).
Początkowo wprowadzenie zarządzenia GACC 248 budziło wiele wątpliwości, niepewności i pytań, głównie z powodu braku jasnych wytycznych oraz problemów technicznych z rejestracją w systemie CIFER/Singlewindow. Skutkiem tego GACC często odrzucał wnioski o rejestrację składane przez zagraniczne przedsiębiorstwa.
Obecnie sytuacja uległa znaczącej poprawie – proces rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow stał się znacznie prostszy. Nadal jednak pozostaje wiele wyzwań, szczególnie w odniesieniu do produktów F&B klasyfikowanych jako produkty „wysokiego ryzyka". Wiele europejskich zakładów wciąż kontaktuje się z EU SME Centre, poszukując wsparcia w napotykanych problemach podczas rejestracji. W odpowiedzi na te potrzeby, zostały opracowane nowe wytyczne, które mają na celu ułatwienie europejskim przedsiębiorcom procesu rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow.
Co znajduje się w wytycznych CIFER na rok 2024?
W pierwszej części został przedstawiony przegląd kluczowych elementów zarządzenia GACC nr 248, takich jak zakres zastosowania, kategorie ryzyka produktów, wymagania dotyczące opakowań, a także ogólne znaczenie i wpływ.
Druga, główna część ilustruje kluczowe kroki, które zakłady muszą przejść, aby ukończyć rejestrację w systemie CIFER/Singlewindow, zarówno dla tak zwanych kategorii "wysokiego ryzyka", jak i "niskiego ryzyka" (tj. rejestracja za pośrednictwem inspekcji nadzorującej lub samodzielna rejestracja). Część ta jest zilustrowana zrzutami z ekranu pobranymi bezpośrednio z systemu CIFER/Singlewindow, a także wskazówkami, jak uniknąć błędów.
Trzecia część koncentruje się na wymaganiach dotyczących pakowania i etykietowania produktów F&B eksportowanych do Chin, dla różnych kategorii produktów.
Czwarta część, będąca nowym dodatkiem, zawiera praktyczny przegląd wymagań, które przedsiębiorstwa handlowe muszą spełnić przy eksporcie produktów F&B do Chin. Różnią się one od rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow, są stosunkowo łatwe, ale mimo to obowiązkowe.
Piąta część zawiera podsumowanie najczęściej zadawanych pytań, które EU SME Centre otrzymało od europejskich przedsiębiorstw z branży F&B. Na pytania te odpowiedział zespół ekspertów, często po kilku rundach rozmów z operatorami sytemu CIFER/Singlewindow, a także po szkoleniu z urzędnikami GACC, które odbyło się w maju 2024 roku.
Na końcu znajduje się listę właściwych inspekcji nadzorujących w państwach członkowskich UE, ponieważ ścisła koordynacja z nimi jest wymagana w przypadku rejestracji produktów „wysokiego ryzyka”.
Wytyczne stworzone zostały dla unijnych przedsiębiorstw produkujących, przetwarzających lub przechowujących produkty eksportowane do Chin. Nie są natomiast skierowane do inspekcji nadzorujących, które są odpowiedzialne za nadzór, weryfikację i zatwierdzenie zakładów w ramach swoich kompetencji za pośrednictwem dedykowanego konta w systemie CIFER/Singlewindow (które, znacząco się różnią od kont zakładów pod względem funkcji w systemie). Instrukcję obsługi systemu CIFER/Singlewindow dla inspekcji nadzorujących można pobrać bezpośrednio z systemu.
Spis treści
2.1. Kategorie wysokiego ryzyka: Rejestracja za pośrednictwem właściwej inspekcji nadzorującej
2.2. Kategorie niskiego ryzyka: Osoba fizyczna, samodzielna rejestracja
2.3. Wspólne aspekty i wskazówki
3.1. Ogólne zasady i normy dotyczące pakowania i etykietowania
3.2. Dodatkowe wymogi dla określonych kategorii produktów wysokiego ryzyka
Załącznik: Wykaz właściwych inspekcji nadzorujących w państwach członkowskich UE
>>POPIERZ WYTYCZNE Z E-BIBLIOTEKI<<
Masz pytania dotyczące tego tematu? Możesz skontaktować się z Weroniką Gryglaszewską, Business Advisor EU SME Centre, w języku polskim lub angielskim, aby uzyskać informacje i porady.
Osoba kontaktowa: Weronika Gryglaszewska, EU SME Centre Business Advisor
Email: weronika.gryglaszewska@eusmecentre.org.cn