Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport żywności i napojów do Chin: wytyczne dotyczące rejestracji GACC/CIFER

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ostatnich latach zarządzanie bezpieczeństwem żywności w Chinach uległo znaczącemu wzmocnieniu. Podstawowe ramy regulacyjne są reprezentowane przez Ustawę Chińskiej Republiki Ludowej o bezpieczeństwie żywności (rewizja druga) oraz bardziej szczegółowe przepisy wykonawcze, które określają klarowne wymagania dotyczące produkcji, importu, eksportu, sprzedaży, wycofywania i identyfikowalności produktów spożywczych w Chinach. Celem tych regulacji jest stworzenie efektywnego systemu nadzoru nad całym procesem.

Kluczowym elementem wprowadzonym przez Ustawę Chińskiej Republiki Ludowej o bezpieczeństwie żywności jest odpowiedzialność operatorów sektora F&B za bezpieczeństwo produktów, które produkują lub dystrybuują na rynku chińskim. Na tej podstawie, w kwietniu 2021 r. Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) ogłosiła przepisy dotyczące rejestracji zagranicznych producentów importowanej żywności, znane jako zarządzenie GACC 248.

Przepisy, te weszły w życie 1 stycznia 2022 r., nakładając obowiązek rejestracji na wszystkie zagraniczne zakłady produkujące, przetwarzające lub przechowujące produkty rolno-spożywcze eksportowane do Chin. Przedsiębiorstwa chcące eksportować do Chin muszą zarejestrować się w systemie CIFER/Singewindow, uzyskać kod rejestracyjny nadawany przez GACC, a następnie umieścić go zarówno na wewnętrznym, jak i zewnętrznym opakowaniu produktu, przed wysyłką do Chin. Wraz z innym rozporządzeniem GACC, które weszło w życie w tym samym czasie - zarządzeniem 249 GACC dot. zasad zarządzania bezpieczeństwem w imporcie i eksporcie żywności do i z Chińskiej Republiki Ludowej, wzrosła odpowiedzialność zagranicznych przedstawicieli sektora F&B oraz odpowiednich organów ds. bezpieczeństwa żywności- inspekcji nadzorujących (w Polsce jest to Główna Inspekcja Weterynaryjna lub Główny Inspektorat Sanitarny).

Początkowo wprowadzenie zarządzenia GACC 248 budziło wiele wątpliwości, niepewności i pytań, głównie z powodu braku jasnych wytycznych oraz problemów technicznych z rejestracją w systemie CIFER/Singlewindow. Skutkiem tego GACC często odrzucał wnioski o rejestrację składane przez zagraniczne przedsiębiorstwa.

Obecnie sytuacja uległa znaczącej poprawie – proces rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow stał się znacznie prostszy. Nadal jednak pozostaje wiele wyzwań, szczególnie w odniesieniu do produktów F&B klasyfikowanych jako produkty „wysokiego ryzyka". Wiele europejskich zakładów wciąż kontaktuje się z EU SME Centre, poszukując wsparcia w napotykanych problemach podczas rejestracji. W odpowiedzi na te potrzeby, zostały opracowane nowe wytyczne, które mają na celu ułatwienie europejskim przedsiębiorcom procesu rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow.

Co znajduje się w wytycznych CIFER na rok 2024?

W pierwszej części został przedstawiony przegląd kluczowych elementów zarządzenia GACC nr 248, takich jak zakres zastosowania, kategorie ryzyka produktów, wymagania dotyczące opakowań, a także ogólne znaczenie i wpływ.

Druga, główna część ilustruje kluczowe kroki, które zakłady muszą przejść, aby ukończyć rejestrację w systemie CIFER/Singlewindow, zarówno dla tak zwanych kategorii "wysokiego ryzyka", jak i "niskiego ryzyka" (tj. rejestracja za pośrednictwem inspekcji nadzorującej lub samodzielna rejestracja). Część ta jest zilustrowana zrzutami z ekranu pobranymi bezpośrednio z systemu CIFER/Singlewindow, a także wskazówkami, jak uniknąć błędów.

Trzecia część koncentruje się na wymaganiach dotyczących pakowania i etykietowania produktów F&B eksportowanych do Chin, dla różnych kategorii produktów.

Czwarta część, będąca nowym dodatkiem, zawiera praktyczny przegląd wymagań, które przedsiębiorstwa handlowe muszą spełnić przy eksporcie produktów F&B do Chin. Różnią się one od rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow, są stosunkowo łatwe, ale mimo to obowiązkowe.

Piąta część zawiera podsumowanie najczęściej zadawanych pytań, które EU SME Centre otrzymało od europejskich przedsiębiorstw z branży F&B. Na pytania te odpowiedział zespół ekspertów, często po kilku rundach rozmów z operatorami sytemu CIFER/Singlewindow, a także po szkoleniu z urzędnikami GACC, które odbyło się w maju 2024 roku.

Na końcu znajduje się listę właściwych inspekcji nadzorujących w państwach członkowskich UE, ponieważ ścisła koordynacja z nimi jest wymagana w przypadku rejestracji produktów „wysokiego ryzyka”.

Wytyczne stworzone zostały dla unijnych przedsiębiorstw produkujących, przetwarzających lub przechowujących produkty eksportowane do Chin. Nie są natomiast skierowane do inspekcji nadzorujących, które są odpowiedzialne za nadzór, weryfikację i zatwierdzenie zakładów w ramach swoich kompetencji za pośrednictwem dedykowanego konta w systemie CIFER/Singlewindow (które, znacząco się różnią od kont zakładów pod względem funkcji w systemie). Instrukcję obsługi systemu CIFER/Singlewindow dla inspekcji nadzorujących można pobrać bezpośrednio z systemu.

Spis treści

  1. Przegląd zarządzenia GACC nr 248
  2. Przewodnik krok po kroku dotyczący rejestracji w GACC

2.1. Kategorie wysokiego ryzyka: Rejestracja za pośrednictwem właściwej inspekcji nadzorującej

2.2. Kategorie niskiego ryzyka: Osoba fizyczna, samodzielna rejestracja

2.3. Wspólne aspekty i wskazówki

  1. Wymagania dotyczące pakowania i etykietowania

3.1. Ogólne zasady i normy dotyczące pakowania i etykietowania

3.2. Dodatkowe wymogi dla określonych kategorii produktów wysokiego ryzyka

  1. Wymogi dotyczące składania dokumentów przez przedsiębiorstwa handlowe
  2. Często zadawane pytania dotyczące rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow

Załącznik: Wykaz właściwych inspekcji nadzorujących w państwach członkowskich UE

>>POPIERZ WYTYCZNE Z E-BIBLIOTEKI<<


 Masz pytania dotyczące tego tematu? Możesz skontaktować się z Weroniką Gryglaszewską, Business Advisor EU SME Centre, w języku polskim lub angielskim, aby uzyskać informacje i porady.

Osoba kontaktowa: Weronika Gryglaszewska, EU SME Centre Business Advisor

Email: weronika.gryglaszewska@eusmecentre.org.cn

 

Autor:EU SME Centre
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.