Portugalskie służby ASAE doprowadziły do zawieszenia działalności 7 podmiotów gospodarczych oraz przejęcia 550 kg żywności w ramach wielkanocnej operacji kontrolnej Operação Páscoa Doce.
Urzędnicy ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadzili operację kontrolną ukierunkowaną na podmioty gospodarcze zajmujące się w szczególności sprzedażą najpopularniejszych podczas obchodów Wielkanocnych produktów spożywczych. Celem akcji było sprawdzenie zgodności tych produktów z obowiązującymi wymogami prawnymi, w tym warunkami produkcji, przechowywania i transportu, a także zasadami etykietowania i identyfikowalności.
Charakterystyka działań i wykryte niezgodności
Trwające podczas Wielkiego Tygodnia działania doprowadziły do kontroli 190 podmiotów gospodarczych, które zakończyły się wszczęciem 5 spraw karnych w związku z potajemnym ubojem, nieprawidłowymi środkami oraz spekulacjami cenowymi. Rozpoczęto także 34 postępowania odnośnie wykroczeń administracyjnych powiązanych z:
- nieprzestrzeganiem ogólnych i szczegółowych wymagań higienicznych,
- naruszeniem ogólnych obowiązków podmiotu gospodarczego,
- brakiem uprzedniego powiadomienia,
- nieprzestrzeganiem zasad odnośnie identyfikowalności i etykietowania oraz
- brakiem kontroli metrologicznej.
Likwidacja nielegalnej rzeźni
Częścią wielkanocnej operacji Operação Páscoa Doce była także kontrola przeprowadzona w dystrykcie Bragança. Podjęte działania doprowadziły do zlikwidowania nielegalnego miejsca uboju różnych gatunków zwierząt. Powodem było prowadzenie tej działalności w sposób nielegalny, zakamuflowany, również bez zachowania właściwych warunków technicznych, funkcjonalnych i higienicznych. Służby wydały dwa nakazy przeszukania oraz przejęły 381 kg mięsa owiec, kóz, bydła a także narzędzia wykorzystywane podczas uboju i rozbioru (m.in. noże, karabiny, tasaki, piły, siekiery), dokumenty dowodowe oraz przyrządy do ważenia (wagi) o łącznej wartości około 6 000 euro.
Przeprowadzona przez lekarza weterynarii ekspertyza potwierdziła, że zgłoszone produkty były w złym stanie i nie nadawały się do spożycia przez ludzi, w związku z czym podjęto decyzję o ich zniszczeniu i wysłaniu do przetworzenia do oficjalnego zakładu.
Podsumowanie przeprowadzonej kontroli
Działania w ramach wielkanocnej operacji doprowadziły do przejęcia 550 kg żywności, w tym mięsa i produktów mięsnych (mięso kozie, wieprzowina, jagnięcina) oraz 6 wag i innych narzędzi stosowanych podczas uboju i rozbioru zwierząt o szacunkowej wartości około 12 000 euro.
Zawieszono także działalność 7 podmiotów gospodarczych w związku z nieprzestrzeganiem ogólnych i szczegółowych wymogów higienicznych.
Źródła: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-desmantela-estabelecimento-de-abate-ilegal.aspx
https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-instaura-34-processos-de-contraordenacao-e-suspende-atividade-em-7-operadores-economicos-operacao-pascoa-doce.aspx
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.