Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wielkanocna operacja ASAE: kontrole, nielegalny ubój i ponad 500 kg skonfiskowanej żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Portugalskie służby ASAE doprowadziły do zawieszenia działalności 7 podmiotów gospodarczych oraz przejęcia 550 kg żywności w ramach wielkanocnej operacji kontrolnej Operação Páscoa Doce.

Urzędnicy ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadzili operację kontrolną ukierunkowaną na podmioty gospodarcze zajmujące się w szczególności sprzedażą najpopularniejszych podczas obchodów Wielkanocnych produktów spożywczych. Celem akcji było sprawdzenie zgodności tych produktów z obowiązującymi wymogami prawnymi, w tym warunkami produkcji, przechowywania i transportu, a także zasadami etykietowania i identyfikowalności.

Charakterystyka działań i wykryte niezgodności

Trwające podczas Wielkiego Tygodnia działania doprowadziły do kontroli 190 podmiotów gospodarczych, które zakończyły się wszczęciem 5 spraw karnych w związku z potajemnym ubojem, nieprawidłowymi środkami oraz spekulacjami cenowymi. Rozpoczęto także 34 postępowania odnośnie wykroczeń administracyjnych powiązanych z:

- nieprzestrzeganiem ogólnych i szczegółowych wymagań higienicznych,

- naruszeniem ogólnych obowiązków podmiotu gospodarczego,

- brakiem uprzedniego powiadomienia,

- nieprzestrzeganiem zasad odnośnie identyfikowalności i etykietowania oraz

- brakiem kontroli metrologicznej.

Likwidacja nielegalnej rzeźni

Częścią wielkanocnej operacji Operação Páscoa Doce była także kontrola przeprowadzona w dystrykcie Bragança. Podjęte działania doprowadziły do zlikwidowania nielegalnego miejsca uboju różnych gatunków zwierząt. Powodem było prowadzenie tej działalności w sposób nielegalny, zakamuflowany, również bez zachowania właściwych warunków technicznych, funkcjonalnych i higienicznych. Służby wydały dwa nakazy przeszukania oraz przejęły 381 kg mięsa owiec, kóz, bydła a także narzędzia wykorzystywane podczas uboju i rozbioru (m.in. noże, karabiny, tasaki, piły, siekiery), dokumenty dowodowe oraz przyrządy do ważenia (wagi) o łącznej wartości około 6 000 euro.

Przeprowadzona przez lekarza weterynarii ekspertyza potwierdziła, że zgłoszone produkty były w złym stanie i nie nadawały się do spożycia przez ludzi, w związku z czym podjęto decyzję o ich zniszczeniu i wysłaniu do przetworzenia do oficjalnego zakładu. 

Podsumowanie przeprowadzonej kontroli

Działania w ramach wielkanocnej operacji doprowadziły do przejęcia 550 kg żywności, w tym mięsa i produktów mięsnych (mięso kozie, wieprzowina, jagnięcina) oraz 6 wag i innych narzędzi stosowanych podczas uboju i rozbioru zwierząt o szacunkowej wartości około 12 000 euro.

Zawieszono także działalność 7 podmiotów gospodarczych w związku z nieprzestrzeganiem ogólnych i szczegółowych wymogów higienicznych.

Źródła: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-desmantela-estabelecimento-de-abate-ilegal.aspx

https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-instaura-34-processos-de-contraordenacao-e-suspende-atividade-em-7-operadores-economicos-operacao-pascoa-doce.aspx

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.