Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Perfekcyjne procesy dla bezpiecznej żywności

Kategoria: Procesy i Technologie

W przemyśle spożywczym szybkość, elastyczność i higiena są decydującymi czynnikami dla wydajnej i niezawodnej produkcji. VEGA od samego początku uwzględnia te aspekty w swoich czujnikach do pomiaru i sygnalizacji poziomu oraz pomiar ciśnienia oferując dzięki temu całej spektrum metod pomiarowych idealnie dopasowanych do potrzeb przemysłu.

Nasze wymagania względem jakości produktów spożywczych są wyższe niż kiedykolwiek. Za pewnik bierzemy to, że każdego dnia możemy swobodnie wybierać spośród szerokiej gamy produktów, które powstały w bezpiecznych i higienicznych warunkach. Aby było to możliwe, podczas produkcji stosuje się cały szereg środków ostrożności. Jednym z nich jest inteligentny system, który wspiera niezawodność, wydajność i higienę procesów produkcyjnych z wykorzystaniem zaawansowanych technologicznie czujników i dostarczanych przez nie pomiarów.

Zgodne z globalnie uznawanymi standardami

Produkty spożywcze są tak samo wrażliwe na skażenia, jak produkty farmaceutyczne, a procesy ich wytwarzania są równie złożone. Właśnie dlatego technika pomiarowa musi posiadać szereg specjalnych właściwości, aby spełnić wysokie wymagania jakościowe. Jedną z takich cech jest zgodność z najwyższymi standardami – czujniki VEGA są certyfikowane zgodnie z aktualnymi wytycznymi i normami dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego takimi, jak FDA, ISPE GAMP, ASME-BPE, EHEDG oraz 3A. Normy te zalecają stosowanie wyłącznie tych materiałów, które są odporne na korozję. Czujniki są projektowane w taki sposób, aby mikroorganizmy były skutecznie usuwane podczas procesów czyszczenia i nie mogły namnażać się na ich powierzchni lub w szczelinach.

Komponenty i materiały, które mają styczność z produktem muszą spełniać wymogi inżynierii procesów sterylnych. To, co tak naprawdę oznacza „Hygienic by Design” można zobaczyć nawet w najmniejszych komponentach czujników VEGA do pomiaru poziomu i ciśnienia. Podstawę stanowią stal nierdzewna i materiały najwyższej klasy. Powierzchnie mające kontakt z produktem zawsze mają chropowatość mniejszą niż 0.8 µm, a na życzenie są również dostępne w wersji elektropolerowanej. Wszędzie tam, gdzie było to możliwe zrezygnowano z uszczelnień. Jednak tam, gdzie uszczelnienia są nieuniknione wykonuje się je z elastomerów kompatybilnych z produktem.

Przede wszystkim prostota

Dzięki standaryzowanym przyłączom czujniki VEGA można szybko i łatwo zintegrować z architekturą systemu. Sondy VEGA są w stanie wykryć nawet najmniejsze zmiany poziomu lub ciśnienia. Zakresy pomiarowe przetworników ciśnienia z metalowymi lub ceramicznymi celami pomiarowymi zaczynają się od kilku milibarów, ale mogą sięgać do ciśnień do 1000 barów. Wydajność czujników może mieć bezpośredni wpływ na koszty wytworzenia produktu końcowego, ponieważ dokładne monitorowanie ilości pozwala optymalizować zarządzanie surowcami i poprawiać wydajność procesów. Wysoka jakość i funkcjonalność czujników wymagana w tym obszarze jest wynikiem wieloletniego doświadczenia firmy VEGA i stałego rozwoju. VEGA jest jednym z niewielu producentów, którzy samodzielnie opracowują i produkują własne ceramiczne cele pomiarowe – opatentowane cele CERTEC®.

 

Im większa elastyczność system produkcyjnego, tym bardziej zyskują na znaczeniu wysokospecjalistyczne czujniki, szczególnie jeśli pozwalają identyfikować cykle procesu i uniknąć zanieczyszczeń. W pełni higieniczne przyłącza odgrywają istotną rolę w zapewnianiu elastyczności podczas instalacji. Odporne na dyfuzję i wyjątkowo wytrzymałe czujniki z uniwersalnym systemem adapterów oferują właściwe rozwiązanie dla każdej instalacji, niezależnie od tego, czy chodzi o zbiorniki prostokątne czy cylindryczne, wolnostojące czy zintegrowane z systemem, małe duże, z mieszadłami, wężownicami grzejnymi lub bez elementów wewnętrznych.

Dzięki standaryzowanym przyłączom procesowym i wspólnemu systemowi adapterów higienicznych czujniki VEGA można z łatwością instalować w istniejących zbiornikach procesowych


Wydajne procesy CIP
Czujniki VEGA są perfekcyjnie dostosowane do procesów CIP (Clean-In-Place). Zapewniają, że wszystkie potrzebne środki czystości pompowane do systemu są dostępne w wystarczających ilościach. Czujniki są odporne na działanie chemikaliów, również tych najbardziej agresywnych, procesów CIP realizowanych w temperaturach 150 °C, trwających do dwóch godzin, oraz procesów SIP z wykorzystaniem pary wodnej pod ciśnieniem 1 bara. Higieniczna konstrukcja jest pozbawiona szczelin i martwych przestrzeni, co jest istotne np. podczas czyszczenia strumieniem pary. 

Czujniki VEGA są doskonale zaprojektowane do krytycznych aspektów procesów CIP i SIP. Nawet podczas operacji czyszczenia w temperaturach do 150 °C zapewniają, że wszystkie wymagane media są dostępne w wystarczających ilościach


Kompletne portfolio higienicznych czujników

Zastosowania czujników VEGA przy produkcji żywności są bardzo zróżnicowane. Oto kilka przykładów jak wykorzystuje się sondy radarowe VEGAPULS, sygnalizatory poziomu VEGAPOINT i VEGASWING oraz przetworniki ciśnienia VEGABAR.

Kompaktowy pomiar poziomu z VEGAPULS 42

Dzięki uniwersalnym adapterom higienicznym radarowy czujnik poziomu VEGAPULS 42 jest idealnym wyborem wszędzie tam, gdzie obowiązują restrykcyjne wymogi w zakresie higieny oraz w przypadku kompleksowej automatyzacji z szybkimi zmianami poziomu. IO-Link to szczególnie ważny protokół komunikacyjny dla złożonych zadań pomiarowych w automatyzacji fabryk, ponieważ umożliwia łączenie danych procesowych z systemami biznesowymi i laboratoryjnymi. VEGAPULS 42 z IO-Link zachwyca użytkowników również bezobsługową pracą wynikającą z bezkontaktowej technologii radarowej 80 GHz. Szczególnie ciekawym obszarem zastosowania są procesy dozowania i downstream, takie jak przenośniki i systemy napełniania. Status czujnika jest od razu komunikowany za pomocą kolorowego, podświetlanego pierścienia, który zapewnia lepszą, wyraźniejszą czytelność ze wszystkich kierunków i z dużej odległości.

Bezprzewodowa obsługa, wyświetlanie i diagnostyka przez Bluetooth z aplikacją VEGA Tools zapewnia optymalną dostępność danych z czujników w pomieszczeniach typu clean room, obszarach zagrożonych wybuchem lub trudnych warunkach pracy


Szybka instalacja sygnalizatora poziomu VEGAPOINT

Nieprzypadkowo podświetlany pierścień jest również znakiem firmowym sygnalizatorów poziomu VEGAPOINT, stosowanych do wysoce precyzyjnego wykrywania poziomu granicznego. Opcjonalne przyłącza do adapterów higienicznych pozwalają zmniejszyć nakłady prac instalacyjnych i ograniczyć ilość części zapasowych. Te funkcje idealnie spełniają wymagania procesów higienicznych.

Doprowadzanie mediów z przetwornikami ciśnienia VEGABAR

W rurociągach mediów grzewczych szybki czas reakcji ma kluczowe znaczenie. VEGABAR 28 zapewnia niezawodny pomiar ciśnienia gazów, pary oraz cieczy w temperaturach do 130 °C. Innowacyjna ceramiczna cela pomiarowa CERTEC® oferuje szereg zalet: cechuje się wysoką odpornością chemiczną, wytrzymuje ekstremalne temperatury i jest na tyle wytrzymała, że nawet stałe, ścierne cząstki obecne w cieczach nie powodują jej uszkodzenia. Opcjonalny system uniwersalnych adapterów higienicznych znacząco ułatwia montaż i umożliwia ograniczenie zapasów części zamiennych.

VEGAPULS 6X do zadań specjalnych

W zbiorniku z rozpuszczalnikiem to właśnie wysoka dokładność pomiaru VEGAPULS 6X gwarantuje dostępność surowca. Dzięki wysokiemu skupieniu sygnału, ciągły pomiar poziomu jest niewrażliwy na obecność mieszadeł czy innych elementów wewnątrz zbiornika. Szeroki zakres dynamiczny czujnika umożliwia także pomiar mediów o słabych właściwościach odbijania fal, np. olejów czy produktów na bazie oleju.

Detekcja poziomu co do milimetra dzięki VEGASWING 61

Na koniec warto wspomnieć o sygnalizatorze poziomu VEGASWING 61, który dzięki niezawodnej detekcji poziomu i długiej żywotności, jest idealnym rozwiązaniem dla zabezpieczeń przed przepełnieniem czy suchobiegiem, np. w zbiornikach magazynowych środków czyszczących. Może być uniwersalnie stosowany do różnego rodzaju cieczy. Niezależnie od pozycji montażowej, sygnalizator wykrywa poziom graniczny z dokładnością co do milimetra.

Bezpieczne monitorowanie punktów pomiarowych na odległość

Dostęp do obszarów higienicznych bywa ograniczony, co oznacza, że również dostęp do punktów pomiarowych bywa trudny i nie zawsze jest komfortowy. Opcja parametryzacji i odczytu danych z czujników VEGA zdalnie, z poziomu urządzeń mobilnych, ściąga z operatorów konieczność wchodzenia w trudno dostępne miejsca. W połączeniu z aplikacją VEGA Tools wykorzystującej komunikację Bluetooth, śledzenie danych z czujników na krótkich dystansach jest bardzo wygodne.

VEGA jest jednym z niewielu producentów na świecie, który wytwarza ceramiczne cele pomiarowe w warunkach clean room


Zdjęcia: VEGA

Autor:Claudia Homburg, Marketing VEGA Grieshaber KG
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.