Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Foie gras produkowane bez konieczności kontrowersyjnego karmienia

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Foie gras to wyjątkowy przysmak o charakterystycznym profilu sensorycznym. Jednak zwierzęta, głównie kaczki i gęsi, są karmione na siłę wysokokaloryczną dietą opartą na zbożach, aby uzyskać stłuszczoną wątrobę. Wraz ze wzrostem świadomości warunków etycznych i dobrostanu zwierząt, na rynek wchodzą produkty, które naśladują unikalne cechy teksturalne foie gras.

Naukowiec Thomas Vilgis z Instytutu Badań nad Polimerami im. Maxa Plancka opracował nową metodę produkcji foie gras bez konieczności przymusowego karmienia ptaków. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Physics of Fluids" wykorzystano enzymy lipazy pochodzące z kaczek lub gęsi, które mieszano z ich wątrobą i tłuszczem, aby odtworzyć teksturę i konsystencję tradycyjnego foie gras, eliminując potrzebę stosowania szkodliwych praktyk, takich jak przymusowe karmienie.

Tradycyjna produkcja foie gras polega na przymusowym karmieniu ptaków, co prowadzi do znacznego powiększenia ich wątroby. Metoda Vilgisa pozwala na uzyskanie foie gras bez dodatków, zachowując czystość produktu. Wcześniejsze próby z użyciem kolagenu dawały niepożądane tekstury, podczas gdy technika z lipazą skutecznie naśladuje strukturę, aromat i odczucie w ustach oryginalnego produktu. Vilgis złożył wniosek patentowy i poszukuje współpracy komercyjnej w celu udoskonalenia i masowej produkcji tego etycznego foie gras.

Metoda Vilgisa

Dystrybucja mono-, di- i triglicerydów ulega zmianie, co wpływa na profil topnienia mierzony metodą dynamicznej kalorymetrii skaningowej (DSC). Spektroskopia jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR) i dyfraktometria rentgenowska (XRD) zostały użyte do porównania zawartości tłuszczu stałego i krystalicznej części próbek tłuszczu, wykazując wzrost obu wartości w porównaniu z tłuszczem niepoddanym obróbce. Próbki pasztetu analizowano metodami reologicznymi i pomiarami siły w celu określenia właściwości fizycznych, takich jak moduł składowania i twardość. Strukturę emulsji oceniano za pomocą koherentnej mikroskopii rozpraszania Ramana anty-Stokesa (CARS), a wielkość i kształt kropelek tłuszczu oceniano. Porównując właściwości teksturalne pasztetów, pasztety z tłuszczem poddanym obróbce zachowują się bardziej jak prawdziwe pasztety z foie gras niż ich niepoddane obróbce odpowiedniki.

Ta innowacja może rozwiązać problemy związane z dobrostanem zwierząt i zmniejszyć konieczność stosowania przymusowego karmienia w produkcji foie gras.

Źródło: https://pubs.aip.org/aip/pof/article/37/3/037196/3340498/Foie-gras-pate-without-force-feeding

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Przemysł mięsny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.