Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Parlament Europejski poparł produkcję foie gras

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kontrowersyjny raport

Europejska Federacja Foie Gras (Euro Foie Gras) i Copa-Cogeca, organizacja zrzeszająca unijne związki zawodowe rolników, z zadowoleniem przyjęły wiadomość o odrzuceniu przez Parlament Europejski propozycji zakazu przymusowego tuczu zwierząt przeznaczonych do produkcji foie gras. Ostateczny kształt raportu dotyczącego dobrostanu zwierząt gospodarskich, który przyjęty został przez europosłów, wzbudził jednak zdecydowaną krytykę środowisk obywatelskich oraz organizacji zabiegających o prawa zwierząt.

Propozycje zakazu importu i produkcji

W 2021 r. w Wielkiej Brytanii zaapelowano o zakaz importu foie gras ze względu na niehumanitarne metody stosowane w trakcie produkcji tego wyrobu, w tym przede wszystkim tzw. „żywienie wspomagane” gęsi i kaczek prowadzące do stłuszczenia wątroby, z której przygotowywany jest kontrowersyjny przysmak. Unia Europejska również rozważała wprowadzenie podobnych przepisów, jednak podczas głosowania w lutym br. Parlament Europejski odrzucił dwie poprawki do raportu o dobrostanie zwierząt dotyczące zakazu praktyk stosowanych w produkcji foie gras.

Hodowla spełniająca kryteria dobrostanu zwierząt?

W ostatecznie przyjętym dokumencie przeczytać można, że „podczas fazy tuczenia, która przeciętnie trwa od 10 do 12 dni przy dwóch posiłkach dziennie, przestrzega się parametrów biologicznych zwierząt”. W raporcie znaleźć można też informację, że „produkcja foie gras opiera się na praktykach hodowlanych spełniających kryteria dobrostanu zwierząt”.

Przeciwstawne opinie

„Z dużym zadowoleniem przyjmuję wsparcie dla naszego sektora, wyrażone przez Parlament. Zauważono nasze ciągłe wysiłki podejmowane w celu utrzymania specyfiki naszego sektora oraz standardów w zakresie dobrostanu zwierząt”, stwierdził prezes Euro Foie Gras, Christophe Barrailh.  Pojawiły się jednak liczne głosy sprzeciwu wobec przegłosowanego kształtu raportu. Krytycy dokumentu zwracają uwagę m.in. na przedkładanie interesów rolników ponad dobrostan zwierząt, a także zbyt pobłażliwe traktowanie problemu łamania praw zwierząt w europejskich gospodarstwach.

„Jawne lekceważenie przesłanek naukowych”

Dr Joanna Swabe z Humane Society International/Europe, organizacji działającej na rzecz ochrony praw zwierząt, stwierdziła, że Parlament Europejski „zawiódł nie tylko miliony obywateli UE, którzy głęboko troszczą się o dobrostan zwierząt, ale również miliardy rozumnych istot wykorzystywanych do produkcji żywności w warunkach, które często nie zaspokajają ich podstawowych potrzeb”. Dr Swabe podkreśliła również, że widoczne w raporcie „jawne lekceważenie przesłanek naukowych w zakresie dobrostanu zwierząt jest szokujące”, a głównym celem europarlamentarzystów jest najwyraźniej „utrzymanie statusu quo”.

Źródła:

  1. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0296_EN.html
  2. https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/european-parliament-endorses-animal-welfare-report-paving-way-for-new-eu-rules/
  3. https://www.newfoodmagazine.com/news/161765/the-european-parliament-votes-in-support-of-foie-gras-production/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.