Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kontrowersyjny raport
Europejska Federacja Foie Gras (Euro Foie Gras) i Copa-Cogeca, organizacja zrzeszająca unijne związki zawodowe rolników, z zadowoleniem przyjęły wiadomość o odrzuceniu przez Parlament Europejski propozycji zakazu przymusowego tuczu zwierząt przeznaczonych do produkcji foie gras. Ostateczny kształt raportu dotyczącego dobrostanu zwierząt gospodarskich, który przyjęty został przez europosłów, wzbudził jednak zdecydowaną krytykę środowisk obywatelskich oraz organizacji zabiegających o prawa zwierząt.
Propozycje zakazu importu i produkcji
W 2021 r. w Wielkiej Brytanii zaapelowano o zakaz importu foie gras ze względu na niehumanitarne metody stosowane w trakcie produkcji tego wyrobu, w tym przede wszystkim tzw. „żywienie wspomagane” gęsi i kaczek prowadzące do stłuszczenia wątroby, z której przygotowywany jest kontrowersyjny przysmak. Unia Europejska również rozważała wprowadzenie podobnych przepisów, jednak podczas głosowania w lutym br. Parlament Europejski odrzucił dwie poprawki do raportu o dobrostanie zwierząt dotyczące zakazu praktyk stosowanych w produkcji foie gras.
Hodowla spełniająca kryteria dobrostanu zwierząt?
W ostatecznie przyjętym dokumencie przeczytać można, że „podczas fazy tuczenia, która przeciętnie trwa od 10 do 12 dni przy dwóch posiłkach dziennie, przestrzega się parametrów biologicznych zwierząt”. W raporcie znaleźć można też informację, że „produkcja foie gras opiera się na praktykach hodowlanych spełniających kryteria dobrostanu zwierząt”.
Przeciwstawne opinie
„Z dużym zadowoleniem przyjmuję wsparcie dla naszego sektora, wyrażone przez Parlament. Zauważono nasze ciągłe wysiłki podejmowane w celu utrzymania specyfiki naszego sektora oraz standardów w zakresie dobrostanu zwierząt”, stwierdził prezes Euro Foie Gras, Christophe Barrailh. Pojawiły się jednak liczne głosy sprzeciwu wobec przegłosowanego kształtu raportu. Krytycy dokumentu zwracają uwagę m.in. na przedkładanie interesów rolników ponad dobrostan zwierząt, a także zbyt pobłażliwe traktowanie problemu łamania praw zwierząt w europejskich gospodarstwach.
„Jawne lekceważenie przesłanek naukowych”
Dr Joanna Swabe z Humane Society International/Europe, organizacji działającej na rzecz ochrony praw zwierząt, stwierdziła, że Parlament Europejski „zawiódł nie tylko miliony obywateli UE, którzy głęboko troszczą się o dobrostan zwierząt, ale również miliardy rozumnych istot wykorzystywanych do produkcji żywności w warunkach, które często nie zaspokajają ich podstawowych potrzeb”. Dr Swabe podkreśliła również, że widoczne w raporcie „jawne lekceważenie przesłanek naukowych w zakresie dobrostanu zwierząt jest szokujące”, a głównym celem europarlamentarzystów jest najwyraźniej „utrzymanie statusu quo”.
Źródła:
Przeczytaj także
Jeśli dodajemy do środka spożywczego witaminę ten fakt musi mieć odzwierciedlenie w jego wykazie składników. Powyższe dotyczy każdej kategorii środków spożywczych bez względu na to, czy podstawą prawną dodania witaminy są przepisy...
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) ostrzega konsumentów, aby bardzo uważali na 3-litrowe butelki szampana marki Moët & Chandon Ice Impérial. W Niemczech i Holandii odnotowano 11 zachorowań.