Hamil Miah, 46-letni właściciel hurtowni żywności Universal Food Wholesale Limited z Cardiff (Walia), został uznany przez sąd w Merthyr Tydfil za winnego 10 zarzutów dotyczących oszustwa i bezpieczeństwa żywności.
Fałszywy kurczak halal, złe warunki higieniczne i zmiany dat sprzedaży
Udowodniono, że właściciel hurtowni świadomie sprzedawał restauracjom i barom kurczaka fałszywie oznaczonego jako mięso halal. Nawet jeśli część mięsa była kupowana jako halal, złe warunki higieniczne i zanieczyszczenia krzyżowe w jego magazynie sprawiały, że żaden produkt nie mógł być uznany za bezpieczny i zgodny z normami halal. Firma kontynuowała sprzedaż kurczaka jako halal nawet w okresach, gdy nie otrzymywała takich dostaw. Dodatkowo, Miah zmieniał daty sprzedaży mięsa, a etykiety były nieprawidłowe, co uniemożliwiało ustalenie jego pochodzenia.
Skomplikowana sieć firm i próby zmylenia śledczych
Sąd ustalił, że Miah stworzył z powiązanych firm skomplikowaną sieć, by zmylić śledczych, podczas gdy sam kontrolował całą operację. Jego nielegalne praktyki (w tym transport niechłodzonego mięsa) zostały częściowo ujawnione dzięki inspekcjom i tajnemu monitoringowi.
Groźba 10 lat więzienia i oczekiwanie na wyrok
Miahowi grozi do 10 lat więzienia. Został zwolniony za kaucją do czasu ogłoszenia wyroku, który ma zapaść jednocześnie dla niego i jego wspólnika, Noafa Rahmana (który wcześniej przyznał się do winy).
Źródło:
https://www.bbc.com/news/articles/c99p13zj22ro
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.