Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa technologia inspirowana skórą rekina zmniejsza ryzyko zakażeń na deskach do krojenia w przemyśle mięsnym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Nowej Zelandii opracowali nowatorską technologię, która może wesprzeć higienę w przemyśle mięsnym. Badania przeprowadzone przez zespoły z Hopkirk Research Institute, New Zealand Food Safety Science and Research Centre oraz Applied Technologies Group, zostały opublikowane w Journal of Laser Applications. Nowa metoda opiera się na wykorzystaniu technologii laserowej do teksturowania powierzchni metali, naśladując mikro- i nanostrukturę skóry rekina.

Skóra rekina znana jest z unikalnej powierzchni pokrytej dermalnymi zębami skórnymi, które uniemożliwiają bakteriom przywieranie i tworzenie biofilmów. Naukowcy wykorzystali tę inspirację, aby zaprojektować specjalne wzory na metalowych deskach do krojenia. Powierzchnie te były modyfikowane za pomocą precyzyjnych laserów, co pozwoliło na odtworzenie naturalnej struktury na poziomie mikro i nano.

Tradycyjne metody dezynfekcji, takie jak stosowanie chemikaliów, nie zawsze są w stanie skutecznie usuwać bakterie i biofilmy. Nowa technologia pozwala na znaczną redukcję przyczepiania się bakterii, takich jak Salmonella i Listeria, bez potrzeby używania dodatkowych środków chemicznych. Dzięki temu jest bardziej przyjazna dla środowiska i bezpieczniejsza dla konsumentów.

Laserowo teksturowane powierzchnie metalowe znacząco zmniejszają liczbę bakterii

W testach laboratoryjnych wykazano, że laserowo teksturowane powierzchnie metalowe znacząco zmniejszają liczbę bakterii na deskach do krojenia w porównaniu z tradycyjnymi powierzchniami. Technologia ta ma potencjał, by znaleźć zastosowanie nie tylko w przemyśle mięsnym, ale także w innych sektorach, takich jak medycyna czy farmacja, gdzie sterylność powierzchni ma kluczowe znaczenie.

Praktyczne rozwiązanie bez chemikaliów

Nowozelandzkie badania pokazują, że inspirowane naturą rozwiązania mogą prowadzić do przełomowych zmian w przemyśle, zwiększając bezpieczeństwo żywności i zmniejszając ryzyko zakażeń bakteryjnych.

Jednym z najbardziej obiecujących aspektów teksturowania powierzchni laserem jest jego potencjał regulacyjny. W przeciwieństwie do tradycyjnych powłok przeciwdrobnoustrojowych, które często wprowadzają substancje chemiczne wymagające zatwierdzenia, ta metoda jest czysto fizyczna. W porównaniu z niektórymi konwencjonalnymi podejściami, teksturowanie powierzchni laserem nie wprowadza materiałów obcych ani nie wymaga stosowania chemicznych środków trawiących lub sensybilizatorów na powierzchniach poddanych obróbce. Może to obniżyć bariery wprowadzania nowej technologii do regulowanego środowiska i wyeliminować wszelkie ryzyko potencjalnego skażenia chemicznego powłoką.

Zespół bada obecnie technologię uczenia maszynowego w celu optymalizacji i automatyzacji procesu. Ta innowacja może zapewnić branży spożywczej potężne nowe narzędzie w walce z zanieczyszczeniami, zainspirowane milionami lat naturalnej ewolucji.

Źródło: https://pubs.aip.org/lia/jla/article-abstract/37/1/012042/3337033/Antibacterial-effectiveness-of-laser-surface?redirectedFrom=fulltext

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.