Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kadm i ołów w środkach spożywczych - zmiana rozporządzenia dot. maksymalnych poziomów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dn. 9 i 10 sierpnia 2021 r. opublikowano rozporządzenia Komisji (UE) 2021/1317 i 2021/1323 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 dotyczące maksymalnych poziomów odpowiednio dla kadmu i ołowiu w niektórych środkach spożywczych.

Metale ciężkie to związki występujące w środowisku, pochodzą zarówno ze źródeł naturalnych, jak i przemysłowych oraz rolniczych. Kadm i ołów znajdują się w zanieczyszczeniach i mogą występować jako pozostałości w żywności w całym łańcuchu żywnościowym, na wszystkich etapach produkcji, począwszy od przetwarzania, pakowania, transport, po przechowywanie. Ocena najnowszych danych pokazuje, że możliwe jest zmniejszenie obecności kadmu w wielu środkach spożywczych. W związku z tym właściwe jest obniżenie obowiązujących maksymalnych poziomów zanieczyszczenia kadmu i ołowiu lub ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów dla innych środków spożywczych.

Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zgodnie z prawem zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzeń (30 sierpnia 2021 r. dla poziomów ołowiu i 31 sierpnia 2021 r. dla poziomów kadmu) mogą pozostać na rynku do 28 lutego 2022 r.

Kadm

Ustanowiono nowe maksymalne poziomy kadmu dla następujących kategorii żywności:

  • owoce (różne rodzaje) i orzechy z drzew orzechowych, warzywa korzeniowe i bulwiaste, cebule, warzywa owocowe, warzywa kapustne, warzywa liściaste i zioła, rośliny strączkowe, młode łodygi, grzyby,
  • suszone rośliny strączkowe i białko z suszonych roślin strączkowych,
  • nasiona oleiste (np. rzepak, orzeszki ziemne i soja, siemię lniane i słonecznik itp.),
  • zboża (np. żyto i jęczmień, ryż, komosa ryżowa, otręby pszenne i gluten pszenny, pszenica durum i kiełki pszenicy itp.),
  • żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci,
  • formuły dla małych dzieci,
  • żywność dla niemowląt i małych dzieci, sprzedawana w postaci płynnej lub do odtworzenia zgodnie z instrukcją producenta, w tym soki owocowe,
  • sól.

Natomiast pozostają dla: specyficznych produktów kakaowych i czekoladowych; produktów pochodzenia zwierzęcego: mięso i ryby; preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt (tylko terminy „preparaty w proszku dla niemowląt” i „preparaty w płynie” zastępuje się odpowiednio terminami „sprzedawane w postaci proszku” i „sprzedawane jako płyn”); przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci; suplementów diety z wyłączeniem suplementów diety, składających się wyłącznie lub głównie z suszonych wodorostów morskich, produktów uzyskanych z wodorostów morskich lub suszonych małży.

Ołów

Obniżono maksymalne poziomy ołowiu w następujących kategoriach żywności:

  • preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt sprzedawane w postaci proszku,
  • przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci,
  • żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci sprzedawana w postaci sproszkowanej,
  • napoje dla niemowląt i małych dzieci sprzedawane jako takie, inne niż wymienione w 3.1.2 i 3.1.4: wprowadzane do obrotu w postaci płynnej lub do odtworzenia zgodnie z instrukcjami producenta, w tym soki owocowe do przygotowania naparu lub wywaru,
  • podroby z bydła, owiec, świń i drobiu, z różnymi limitami w zależności od gatunku pochodzenia podrobów.

Ustalono nowe, maksymalne poziomy ołowiu dla następujących kategorii żywności:

  • mieszanki dla niemowląt,
  • korzenie i bulwy (z wyłączeniem salsefii, świeżego imbiru i świeżej kurkumy), cebulki, kwiatostany i bulwy bulwiaste z rodzaju Brassica, kalarepa, warzywa strączkowe i łodygowe lub grzyby leśne, świeża kurkuma, świeży imbir,
  • wino (w tym wino musujące, z wyłączeniem wina likierowego), cydr, perry i wino owocowe, wyprodukowane ze zbiorów owoców z 2022 r.,
  • wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje winopochodne i aromatyzowane koktajle winopodobne, wyprodukowane ze zbiorów owoców z 2022 r.,
  • wino likierowe z winogron, wyprodukowane ze zbiorów winogron z 2022 r.,
  • przyprawy suszone: przyprawy owocowe, przyprawy korzeniowe i kłączowe, przyprawy korowe, przyprawy z pączków i przyprawy ze słupków kwiatowych, przyprawy nasienne,
  • sól.

Źródło: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32021R1317

https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2021/1323/oj

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn