Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dn. 9 i 10 sierpnia 2021 r. opublikowano rozporządzenia Komisji (UE) 2021/1317 i 2021/1323 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 dotyczące maksymalnych poziomów odpowiednio dla kadmu i ołowiu w niektórych środkach spożywczych.
Metale ciężkie to związki występujące w środowisku, pochodzą zarówno ze źródeł naturalnych, jak i przemysłowych oraz rolniczych. Kadm i ołów znajdują się w zanieczyszczeniach i mogą występować jako pozostałości w żywności w całym łańcuchu żywnościowym, na wszystkich etapach produkcji, począwszy od przetwarzania, pakowania, transport, po przechowywanie. Ocena najnowszych danych pokazuje, że możliwe jest zmniejszenie obecności kadmu w wielu środkach spożywczych. W związku z tym właściwe jest obniżenie obowiązujących maksymalnych poziomów zanieczyszczenia kadmu i ołowiu lub ustanowienie najwyższych dopuszczalnych poziomów dla innych środków spożywczych.
Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zgodnie z prawem zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzeń (30 sierpnia 2021 r. dla poziomów ołowiu i 31 sierpnia 2021 r. dla poziomów kadmu) mogą pozostać na rynku do 28 lutego 2022 r.
Kadm
Ustanowiono nowe maksymalne poziomy kadmu dla następujących kategorii żywności:
Natomiast pozostają dla: specyficznych produktów kakaowych i czekoladowych; produktów pochodzenia zwierzęcego: mięso i ryby; preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt (tylko terminy „preparaty w proszku dla niemowląt” i „preparaty w płynie” zastępuje się odpowiednio terminami „sprzedawane w postaci proszku” i „sprzedawane jako płyn”); przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci; suplementów diety z wyłączeniem suplementów diety, składających się wyłącznie lub głównie z suszonych wodorostów morskich, produktów uzyskanych z wodorostów morskich lub suszonych małży.
Ołów
Obniżono maksymalne poziomy ołowiu w następujących kategoriach żywności:
Ustalono nowe, maksymalne poziomy ołowiu dla następujących kategorii żywności:
Źródło: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32021R1317
Przeczytaj także
Istnieje wiele współczesnych doniesień naukowych potwierdzających, że nieunikniona obecność zanieczyszczeń środowiskowych w rybach może również oznaczać pewne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Metale ciężkie zawarte w tkankach spożywanych ryb nie ulegają biodegradacji, dlatego dochodzi do ich akumulacji w organizmie ludzkim.
Petycja wzywa FDA w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej.
W dniach 2-6.07.2018 w Rzymie odbyło się 41 posiedzenie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO, w której skład wchodzą przedstawiciele 188 państw oraz Unii Europejskiej. Eksperci ustanowili m.in. nowe limity dla metylortęci w rybach oraz naturalnie występujących zanieczyszczeń w czekoladzie...