Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Petycja do FDA by zakazać ołowiu w żywności i we wszystkich materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania

W dniu 9 grudnia grupa organizacji wysłała oficjalną petycję do Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), wzywając agencję do zmiany przestarzałych norm dotyczących ołowiu w żywności, aby lepiej chronić społeczeństwo, a zwłaszcza dzieci, przed skutkami narażenia na działanie ołowiu. Petycja wzywa agencję w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej. Są to proste kroki, które FDA może natychmiast podjąć w celu zmniejszenia powszechnego narażenia na ołów i nieodwracalnych szkód, jakie stwarzają metale ciężkie w spożywanej żywności.

Organizacje, które podpisały się pod petycją to: Environmental Defense Fund, Breast Cancer Prevention Partners, Center for Environmental Health, Center for Food Safety, Childhood Lead Action Project, Clean Label Project, Consumer Reports, Defend Our Health, Environmental Working Group, Health Babies Bright Futures i Utah Physicians for a Healthy Environment.

W petycji podkreślono trzy konkretne możliwości ograniczenia ołowiu w żywności i napojach:

  • Zmniejszyć ilość ołowiu dozwoloną w wodzie butelkowanej z 5 do 1 ppb zgodnie z zaleceniami Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej.
  • Zakazać stosowania ołowiu w puszkach do żywności. Analiza danych FDA przeprowadzona przez Fundusz Obrony Środowiska wykazała, że ołów wykryto w 98% owoców w puszkach w porównaniu z zaledwie 3% owoców świeżych lub mrożonych - wskazując na proces konserwowania jako źródło metali ciężkich. FDA poinformowała o wykryciu ołowiu w prawie połowie badanych konserw.
  • Zaprzestać dodawania ołowiu do mosiądzu lub brązu używanego w sprzęcie do dozowania wody lub parzenia herbaty i kawy. Istnieje wiele dowodów na to, że ołów ten przenika do napojów.

Szkodliwość ołowiu i podjęte działania prewencyjne

Jest to duży problem, ponieważ nie ma ustalonego bezpiecznego poziomu ołowiu we krwi. Ołów może szkodzić rozwojowi mózgu dziecka, powodując problemy z nauką i zachowaniem, a także może powodować choroby serca u dorosłych. Chociaż poziomy ołowiu w żywności mogą być niskie, skumulowany wpływ ołowiu - i innych metali ciężkich - w diecie może być znaczący. Ponadto analiza EPA wykazała, że u ponad 70% dzieci w Stanach Zjednoczonych głównym źródłem narażenia na ołów jest właśnie żywność.

Kilka badań z ostatnich lat, w tym przeprowadzone przez EDF, Consumer Reports i Healthy Babies Bright Futures, zwróciło uwagę na utrzymujący się problem metali ciężkich w żywności - a zwłaszcza w żywności dla niemowląt. Chociaż głównym źródłem zanieczyszczenia jest gleba i woda, ołów może również dostać się do żywności w wyniku przetwarzania i kontaktu z materiałami zawierającymi metale ciężkie.

Uznając szkody spowodowane ekspozycją na metale ciężkie, w maju 2017 r. FDA powołała grupę roboczą w celu oceny poziomów: ołowiu, arsenu, kadmu i rtęci w żywności oraz ustalenia priorytetów w zakresie strategii redukcji. Chociaż od tego czasu agencja podjęła kilka ważnych kroków, nie podjęła jeszcze prostych działań przedstawionych w tej petycji, które przyniosłyby znaczne korzyści poprzez obniżenie poziomu ołowiu w żywności.

W złożonej petycji opisano, w jaki sposób FDA powinna zakazać stosowania ołowiu jako dodatku do artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. opakowań żywności, sprzętu do przetwarzania lub obsługi oraz naczyń kuchennych), zaktualizować swoje wytyczne dotyczące limitów ołowiu w żywności i składnikach żywności oraz zaostrzyć limit ołowiu w wodzie butelkowanej w zgodnie z najnowszymi dowodami naukowymi.

Agencja powinna natychmiast przekazać petycję do publicznych konsultacji. Zgodnie z jej zasadami FDA musi odpowiedzieć na petycję w ciągu 180 dni.

Źródło: https://www.centerforfoodsafety.org/issues/308/food-safety/press-releases/6220/fdas-outdated-lead-standards-put-the-publics-health-at-risk

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Opakowania Przemysł napojowy

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn