Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Petycja do FDA by zakazać ołowiu w żywności i we wszystkich materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

W dniu 9 grudnia grupa organizacji wysłała oficjalną petycję do Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), wzywając agencję do zmiany przestarzałych norm dotyczących ołowiu w żywności, aby lepiej chronić społeczeństwo, a zwłaszcza dzieci, przed skutkami narażenia na działanie ołowiu. Petycja wzywa agencję w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej. Są to proste kroki, które FDA może natychmiast podjąć w celu zmniejszenia powszechnego narażenia na ołów i nieodwracalnych szkód, jakie stwarzają metale ciężkie w spożywanej żywności.

Organizacje, które podpisały się pod petycją to: Environmental Defense Fund, Breast Cancer Prevention Partners, Center for Environmental Health, Center for Food Safety, Childhood Lead Action Project, Clean Label Project, Consumer Reports, Defend Our Health, Environmental Working Group, Health Babies Bright Futures i Utah Physicians for a Healthy Environment.

W petycji podkreślono trzy konkretne możliwości ograniczenia ołowiu w żywności i napojach:

  • Zmniejszyć ilość ołowiu dozwoloną w wodzie butelkowanej z 5 do 1 ppb zgodnie z zaleceniami Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej.
  • Zakazać stosowania ołowiu w puszkach do żywności. Analiza danych FDA przeprowadzona przez Fundusz Obrony Środowiska wykazała, że ołów wykryto w 98% owoców w puszkach w porównaniu z zaledwie 3% owoców świeżych lub mrożonych - wskazując na proces konserwowania jako źródło metali ciężkich. FDA poinformowała o wykryciu ołowiu w prawie połowie badanych konserw.
  • Zaprzestać dodawania ołowiu do mosiądzu lub brązu używanego w sprzęcie do dozowania wody lub parzenia herbaty i kawy. Istnieje wiele dowodów na to, że ołów ten przenika do napojów.

Szkodliwość ołowiu i podjęte działania prewencyjne

Jest to duży problem, ponieważ nie ma ustalonego bezpiecznego poziomu ołowiu we krwi. Ołów może szkodzić rozwojowi mózgu dziecka, powodując problemy z nauką i zachowaniem, a także może powodować choroby serca u dorosłych. Chociaż poziomy ołowiu w żywności mogą być niskie, skumulowany wpływ ołowiu - i innych metali ciężkich - w diecie może być znaczący. Ponadto analiza EPA wykazała, że u ponad 70% dzieci w Stanach Zjednoczonych głównym źródłem narażenia na ołów jest właśnie żywność.

Kilka badań z ostatnich lat, w tym przeprowadzone przez EDF, Consumer Reports i Healthy Babies Bright Futures, zwróciło uwagę na utrzymujący się problem metali ciężkich w żywności - a zwłaszcza w żywności dla niemowląt. Chociaż głównym źródłem zanieczyszczenia jest gleba i woda, ołów może również dostać się do żywności w wyniku przetwarzania i kontaktu z materiałami zawierającymi metale ciężkie.

Uznając szkody spowodowane ekspozycją na metale ciężkie, w maju 2017 r. FDA powołała grupę roboczą w celu oceny poziomów: ołowiu, arsenu, kadmu i rtęci w żywności oraz ustalenia priorytetów w zakresie strategii redukcji. Chociaż od tego czasu agencja podjęła kilka ważnych kroków, nie podjęła jeszcze prostych działań przedstawionych w tej petycji, które przyniosłyby znaczne korzyści poprzez obniżenie poziomu ołowiu w żywności.

W złożonej petycji opisano, w jaki sposób FDA powinna zakazać stosowania ołowiu jako dodatku do artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (np. opakowań żywności, sprzętu do przetwarzania lub obsługi oraz naczyń kuchennych), zaktualizować swoje wytyczne dotyczące limitów ołowiu w żywności i składnikach żywności oraz zaostrzyć limit ołowiu w wodzie butelkowanej w zgodnie z najnowszymi dowodami naukowymi.

Agencja powinna natychmiast przekazać petycję do publicznych konsultacji. Zgodnie z jej zasadami FDA musi odpowiedzieć na petycję w ciągu 180 dni.

Źródło: https://www.centerforfoodsafety.org/issues/308/food-safety/press-releases/6220/fdas-outdated-lead-standards-put-the-publics-health-at-risk

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Opakowania Przemysł napojowy

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.