Zapobieganie przedostawaniu się szkodników roślin do UE – ocena EFSA
Od 2022 roku EFSA zaangażowała 130 ekspertów, aby wesprzeć Komisję Europejską w rewizji obecnej listy agrofagów priorytetowych – agrofagów kwarantannowych, które stanowią najpoważniejsze zagrożenie dla środowiska i rolnictwa UE.
Agrofagi priorytetowe to szkodniki roślin objęte regulacjami unijnego prawodawstwa w zakresie zdrowia roślin. Mogą one powodować najpoważniejsze szkody gospodarcze, środowiskowe i/lub społeczne. Po zaklasyfikowaniu ich jako szkodników priorytetowych, wdrażane są zaostrzone środki nadzoru i gotowości na poziomie UE. Obejmują one obowiązkowe coroczne badania, plany awaryjne i zwalczania, ćwiczenia symulacyjne oraz kampanie uświadamiające.
Ocena EFSA
Ocena koncentrowała się na analizie danych biologicznych i ekologicznych w celu oszacowania, w jaki sposób agrofagi będą się rozprzestrzeniać i jaki wpływ będzie miało ich wprowadzenie na terytorium UE. Po zakwalifikowaniu 47 najbardziej istotnych gatunków szkodników, zbadano m.in. 20 obecnie priorytetowych szkodników UE.
Powstałe raporty i zestawy danych, obejmujące ponad 220 szacunków tempa ekspansji i strat plonów oraz 150 wartości wpływu na środowisko, zostały przekazane Wspólnemu Centrum Badawczemu Komisji Europejskiej w celu opracowania modelu opracowanego specjalnie do klasyfikacji szkodników. Wyniki modelu pomogą podmiotom zarządzającym ryzykiem w aktualizacji obecnej listy 20 priorytetowych szkodników UE, pierwotnie przyjętej w 2019 r.
Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/keeping-plant-pests-out-eu
Przeczytaj także
-
21.07.2025
"Our Food 2024" – Co raport brytyjskich agencji żywności mówi europejskim producentom?
Celem raportu jest transparentne informowanie opinii publicznej, biznesu i decydentów o stanie brytyjskiego systemu żywnościowego. Raport "Our Food 2024" to cenne źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chcą eksportować żywność do Wielkiej Brytanii.
-
16.08.2024
Ocena ryzyka związanego z towarami roślinnymi w UE
Kraje spoza UE zamierzające eksportować rośliny i produkty roślinne do UE muszą przestrzegać unijnego prawa o zdrowiu roślin, aby chronić rolnictwo i środowisko Europy przed szkodliwymi szkodnikami i chorobami. Niektóre rośliny i produkty roślinne wysokiego ryzyka muszą zostać poddane dokładnej ocenie ryzyka, zanim będą mogły zostać zaimportowane.
-
05.11.2019
Szkodniki jako źródło skażenia żywności
Szkodniki posiadają wiele cech i przystosowań, które pozwalają im zasiedlać wszelkie możliwe strefy klimatyczne i środowiska. Dlatego odgrywają szczególną rolę w szerzeniu się chorób zakaźnych....