Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szkodniki jako źródło skażenia żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Szkodniki posiadają wiele cech i przystosowań, które pozwalają im zasiedlać wszelkie możliwe strefy klimatyczne i środowiska. Dlatego odgrywają szczególną rolę w szerzeniu się chorób zakaźnych. Stosunkowo rzadko opisuje się ten problem w kontekście chorób związanych z zatruciami pokarmowymi czy skażeniami żywności.

Gryzonie, owady i ptaki są częściej kojarzone z chorobami wywołującymi spektakularne,  negatywne skutki. O szkodnikach i owadach mówi się wtedy gdy dochodzi w jakimś regionie świata do wielu zachorowań lub wybuchu epidemii np. gorączki Zachodniego Nilu, dżumy, wścieklizny, gorączki krwotocznej czy wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Potencjał gryzoni i owadów jako siewców szkodliwych patogenów jest tak duży, że w niektórych krajach prowadzono badania nad wykorzystaniem ich jako broni biologicznej. Przykładem mogą być japońscy wojskowi z jednostki Nr „731” , która na terenie Mandżurii prowadziła w latach 1937–1945 eksperymenty z dżumą jako bronią bakteriologiczną. Opracowano tam specjalne bomby porcelanowe przeznaczone do rozsiewania zakażonych pcheł. Podobne eksperymenty prowadzili również eksperci od broni biologicznej ze Związku Radzieckiego, USA i faszystowskich Niemiec.

Szkodniki, doskonale przystosowały się do życia w środowisku przekształconym przez człowieka. Szczególnie dobrze czują się w miejscach związanych  z uprawą roślin, hodowlą zwierząt oraz produkcją spożywczą. Ptaki, gryzonie i owady często przedostają się do zakładów produkujących żywność, są stale obecne na fermach i w obiektach inwentarskich szerząc groźne choroby. Głównym powodem obecności szkodników w miejscach związanych z hodowlą zwierząt lub produkcją spożywczą jest duża dostępności pokarmu, wody i sprzyjających warunków do rozmnażania oraz brak skutecznych systemów kontroli szkodników.

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.

Opracowanie zawiera opis głównych grup szkodników, patogenów które przenoszą oraz chorób jakie wywołują.

SZKODNIKI JAKO ŹRÓDŁO SKAŻENIA ŻYWNOŚCI (PDF)

 

Autor:VACO
VACO
Ziemowit Rudy
Dyrektor ds. Klientów Sieciowych i Strategicznych VACO sp. z o.o.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.