Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Szkodniki jako źródło skażenia żywności

Szkodniki jako źródło skażenia żywności

Szkodniki posiadają wiele cech i przystosowań, które pozwalają im zasiedlać wszelkie możliwe strefy klimatyczne i środowiska. Dlatego odgrywają szczególną rolę w szerzeniu się chorób zakaźnych. Stosunkowo rzadko opisuje się ten problem w kontekście chorób związanych z zatruciami pokarmowymi czy skażeniami żywności.

Gryzonie, owady i ptaki są częściej kojarzone z chorobami wywołującymi spektakularne,  negatywne skutki. O szkodnikach i owadach mówi się wtedy gdy dochodzi w jakimś regionie świata do wielu zachorowań lub wybuchu epidemii np. gorączki Zachodniego Nilu, dżumy, wścieklizny, gorączki krwotocznej czy wysoce zjadliwej grypy ptaków.

Potencjał gryzoni i owadów jako siewców szkodliwych patogenów jest tak duży, że w niektórych krajach prowadzono badania nad wykorzystaniem ich jako broni biologicznej. Przykładem mogą być japońscy wojskowi z jednostki Nr „731” , która na terenie Mandżurii prowadziła w latach 1937–1945 eksperymenty z dżumą jako bronią bakteriologiczną. Opracowano tam specjalne bomby porcelanowe przeznaczone do rozsiewania zakażonych pcheł. Podobne eksperymenty prowadzili również eksperci od broni biologicznej ze Związku Radzieckiego, USA i faszystowskich Niemiec.

Szkodniki, doskonale przystosowały się do życia w środowisku przekształconym przez człowieka. Szczególnie dobrze czują się w miejscach związanych  z uprawą roślin, hodowlą zwierząt oraz produkcją spożywczą. Ptaki, gryzonie i owady często przedostają się do zakładów produkujących żywność, są stale obecne na fermach i w obiektach inwentarskich szerząc groźne choroby. Głównym powodem obecności szkodników w miejscach związanych z hodowlą zwierząt lub produkcją spożywczą jest duża dostępności pokarmu, wody i sprzyjających warunków do rozmnażania oraz brak skutecznych systemów kontroli szkodników.

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.

Poniższe opracowanie zawiera opis głównych grup szkodników, patogenów które przenoszą oraz chorób jakie wywołują.

 

ZAŁÓŻ DARMOWE KONTO CZYTELNIKA I POBIERAJ MATERIAŁY

Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn