Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wstęp
Nowoczesne technologie pojawiają się we wszystkich obszarach życia jako odpowiedź na rosnące, w określonym czasie, potrzeby społeczeństw. Wraz z rozwojem nauki i środków masowego przekazu tempo i ilość pojawiania się nowości technologicznych i naukowych nieustannie się zwiększa.
Rozwój nauki wpływa również na postęp w dziedzinie zwalczania szkodników. Od początków rolnictwa ludzie wymyślali i doskonalili różne metody ochrony przed szkodnikami zasiewów i magazynowanej żywności.
Pierwsze odnotowane celowe użycie insektycydów datuje się na około 2500 r. p.n.e. Jak podają inskrypcje Starożytni Sumerowie zamieszkujący Mezopotamię wcierali w skórę siarkę w celu odstraszania krwiopijnych owadów. Jest jednak prawie pewne, że ludzie już wcześniej chronili przed działalnością różnych szkodników swoje zdrowie, uprawy i magazynowane zapasy żywności.
W starożytnym Egipcie czczono i obdarzano szacunkiem koty, ponieważ Egipcjanie powszechnie wykorzystywali je do ochrony magazynowanych zbóż przed gryzoniami. Chińczycy około 1000 r. p.n.e. używali drapieżnych mrówek do ochrony gajów cytrusowych przed gąsienicami, ułatwiając im przedostawanie się z jednego drzewa na inne. Również ekstrakty roślinne są od dawna znanymi substancjami biobójczymi. W Chinach już w I w. do zwalczania owadów stosowano pyretrum (zawiera 1,2-1,8% pyretryn ) w postaci sproszkowanych koszyczków złocienia dalmatyńskiego (Chrysantheum cineriaefolium).
Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:
Opracowanie zawiera opis metod zwalczania szkodników, informacje o systemach zabezpieczeń przed szkodnikami oraz informacje o innowacyjnym systemie Sensor Collecting System.
Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.
Materiał opublikowany dnia: 15.01.2020
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto