Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowoczesne technologie - zabezpieczanie przed szkodnikami

Nowoczesne technologie - zabezpieczanie przed szkodnikami

Wstęp

Nowoczesne technologie pojawiają się we wszystkich obszarach życia jako odpowiedź na rosnące, w określonym czasie, potrzeby społeczeństw. Wraz z rozwojem nauki i środków masowego przekazu tempo i ilość pojawiania się nowości technologicznych i naukowych nieustannie się zwiększa.

Rozwój nauki wpływa również na postęp w dziedzinie zwalczania szkodników. Od początków rolnictwa ludzie wymyślali i doskonalili różne metody ochrony przed szkodnikami zasiewów i magazynowanej żywności.

Pierwsze odnotowane celowe użycie insektycydów datuje się na około 2500 r. p.n.e. Jak podają inskrypcje Starożytni Sumerowie zamieszkujący Mezopotamię wcierali w skórę siarkę w celu odstraszania krwiopijnych owadów. Jest jednak prawie pewne, że ludzie już wcześniej chronili przed działalnością różnych szkodników swoje zdrowie, uprawy i magazynowane zapasy żywności.

W starożytnym Egipcie czczono i obdarzano szacunkiem koty, ponieważ Egipcjanie powszechnie wykorzystywali je do ochrony magazynowanych zbóż przed gryzoniami. Chińczycy około 1000 r. p.n.e. używali drapieżnych mrówek do ochrony gajów cytrusowych przed gąsienicami, ułatwiając im przedostawanie się z jednego drzewa na inne. Również ekstrakty roślinne są od dawna znanymi substancjami biobójczymi. W Chinach już w  I w. do zwalczania owadów stosowano  pyretrum (zawiera 1,2-1,8% pyretryn ) w postaci sproszkowanych koszyczków złocienia dalmatyńskiego (Chrysantheum cineriaefolium).

Chcesz wiedzieć więcej? Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.

Opracowanie zawiera opis metod zwalczania szkodników, informacje o systemach zabezpieczeń przed szkodnikami oraz informacje o innowacyjnym systemie Sensor Collecting System.

Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.

Materiał opublikowany dnia: 15.01.2020

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.