Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Do niedawna dezynfekcję wykonywały wyłącznie profesjonalne firmy Pest Control posiadające dużą wiedzę i doświadczenie. Przyczyna była prosta – odpowiedzialność za skutki nieskutecznej dezynfekcji – zdrowie i życie ludzi oraz stosowana weryfikacja skuteczności zabiegów poprzez badania laboratoryjne.
W dobie pandemii nastąpił gwałtowny wzrost popytu na dezynfekcję, środki i urządzenia dezynfekcyjne. W poczuciu bezkarności, braku kontroli i chaosu informacyjnego, każdy, „kto żyw” postanowił przeprowadzać dezynfekcje. Producenci niemal wszystkich środków myjących, czyszczących, dezynfekujących deklarują, że to właśnie ich specyfik działa skutecznie na SARS–CoV-2.
Stosowane technologie zwalczania wirusa dzielimy na: fizyczne, fizyczno-chemiczne oraz chemiczne.
Do fizycznych skutecznych metod zaliczamy promieniowanie UVC – w zakresie 250-270 µm. Ten zakres fal w kilka – kilkanaście minut niszczy, bez wyjątku, wszelkie formy życia wśród mikroorganizmów.
Stosowane są tu lampy stacjonarne jak i przestawne. Nie można stosować lamp podczas przebywania w pomieszczeniu ludzi.
Najnowszą generacją urządzeń dezynfekcyjnych są lampy przepływowe. Wymuszona przez urządzenie cyrkulacja powietrza oczyszcza pomieszczenie z wirusów. W tej technologii ludzie w sposób bezpieczny mogą przebywać w pomieszczeniach.
W dalszej części materiału opisano metody dezynfekcji podzielone na:
Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.
Materiał opublikowany dnia: 30.04.2020
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto