Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jaka jest rola szkodników w przenoszeniu listerii monocytogenes w środowisku produkcyjnym?

Autor: VACO

Jaka jest rola szkodników w przenoszeniu listerii monocytogenes w środowisku produkcyjnym?

W środowisku naturalnym oraz w zakładach produkcyjnych szkodniki występują zazwyczaj dokładnie w tych samych miejscach, gdzie wykrywane są bakterie L. monocytogenes (poza chłodniami).  W środowisku naturalnym są to zbiorniki wodne, gleba, padlina. W środowisku produkcyjnym wszelkiego rodzaju materia organiczna w tym odchody zwierzęce (obornik, nawóz drobiowy), warzywa, owoce, pasze, kiszonki. W pomieszczeniach zakładów są to miejsca wilgotne takie jak podłogi, kratki kanalizacyjne, systemy odprowadzania ścieków, systemy wentylacyjne, maszyny i ciągi produkcyjne. Gryzonie, ptaki i owady są zarówno rezerwuarem patogenów, jak również przenosicielami mechanicznymi (wektorami) chorób transmisyjnych tzw. zoonoz. Mogą więc w znaczący sposób przyczyniać się do skażenia środowiska produkcyjnego.

Zapraszamy do pobrania materiału przygotowanego przez firmę VACO

Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.

Materiał opublikowany dnia: 15.03.2022

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.