Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Autor: VACO
W środowisku naturalnym oraz w zakładach produkcyjnych szkodniki występują zazwyczaj dokładnie w tych samych miejscach, gdzie wykrywane są bakterie L. monocytogenes (poza chłodniami). W środowisku naturalnym są to zbiorniki wodne, gleba, padlina. W środowisku produkcyjnym wszelkiego rodzaju materia organiczna w tym odchody zwierzęce (obornik, nawóz drobiowy), warzywa, owoce, pasze, kiszonki. W pomieszczeniach zakładów są to miejsca wilgotne takie jak podłogi, kratki kanalizacyjne, systemy odprowadzania ścieków, systemy wentylacyjne, maszyny i ciągi produkcyjne. Gryzonie, ptaki i owady są zarówno rezerwuarem patogenów, jak również przenosicielami mechanicznymi (wektorami) chorób transmisyjnych tzw. zoonoz. Mogą więc w znaczący sposób przyczyniać się do skażenia środowiska produkcyjnego.
Zapraszamy do pobrania materiału przygotowanego przez firmę VACO
Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.
Materiał opublikowany dnia: 15.03.2022
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto