Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak skutecznie zabezpieczyć zakład przed szkodnikami? - najczęstsze błędy DDD
Naukowe podejście do zagadnienia zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz używanie zdrowego rozsądku jest korzystne zarówno dla zabezpieczanego zakładu, jak również dla firmy wykonującej usługi pest control
Celem systemu zabezpieczeń przed szkodnikami powinno być zapewnienie higienicznych warunków produkcji żywności w bezpiecznym środowisku produkcyjnym wolnym od szkodników oraz zagrożeń fizycznych i chemicznych.
Zgodnie z zaleceniami (Codex Alimentarius) do procedury certyfikacji systemu HACCP (załącznik do CA nr 1 (CAC/RCP 1-1969, Wersja 3 (1997) pkt. 6.3.5. (zwalczanie): Obecność szkodników należy niezwłocznie zlikwidować bez uszczerbku dla bezpieczeństwa i jakości żywności. Użycie środków chemicznych, fizycznych i biologicznych powinno być przeprowadzone z zachowaniem bezpieczeństwa i jakości żywności. Powyższy zapis Kodeksu dotyczy konkretnie zwalczania szkodników, ale należałoby dopisać do niego również „monitorowanie” obecności szkodników. Niestety wielu producentów żywności oraz firm zwalczających szkodniki nie stosuje się do tego zapisu.
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem wskazującym najczęstsze błędy oraz przykłady niewłaściwych praktyk DDD przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:
Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto