Usługi DDD
VACO Sp. z o.o.
Naukowe podejście do zagadnienia zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz używanie zdrowego rozsądku jest korzystne zarówno dla zabezpieczanego zakładu, jak również dla firmy wykonującej usługi pest control
Celem systemu zabezpieczeń przed szkodnikami powinno być zapewnienie higienicznych warunków produkcji żywności w bezpiecznym środowisku produkcyjnym wolnym od szkodników oraz zagrożeń fizycznych i chemicznych.
Zgodnie z zaleceniami (Codex Alimentarius) do procedury certyfikacji systemu HACCP (załącznik do CA nr 1 (CAC/RCP 1-1969, Wersja 3 (1997) pkt. 6.3.5. (zwalczanie): Obecność szkodników należy niezwłocznie zlikwidować bez uszczerbku dla bezpieczeństwa i jakości żywności. Użycie środków chemicznych, fizycznych i biologicznych powinno być przeprowadzone z zachowaniem bezpieczeństwa i jakości żywności. Powyższy zapis Kodeksu dotyczy konkretnie zwalczania szkodników, ale należałoby dopisać do niego również „monitorowanie” obecności szkodników. Niestety wielu producentów żywności oraz firm zwalczających szkodniki nie stosuje się do tego zapisu.
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem wskazującym najczęstsze błędy oraz przykłady niewłaściwych praktyk DDD przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:
Przeczytaj także
Podstawową i najważniejszą kwestią dla zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami jest zapewnienie właściwego stanu sanitarnego i technicznego obiektu (GHP i GMP). Obowiązek ten spoczywa w całości na zakładzie produkcyjnym. Po pierwsze należy wyeliminować wszystkie możliwe czynniki i okoliczności, które mogą sprzyjać pojawianiu się i rozwojowi szkodników...
W czwartym odcinku naszej publikacji zajmiemy się połączeniem wiedzy i naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami. Wiedza, którą powinno się dysponować aby skuteczne zabezpieczyć zakład przed szkodnikami dotyczy wielu obszarów. Pierwszy obszar dotyczy prawa żywnościowego oraz wymogów opisanych w systemie HACCP jak również, wymogów opisanych w poszczególnych normach i standardach żywnościowych...
Zgodnie z zapowiedzią w 3 części cyklu omówimy jak należy czytać przepisy, żeby być w zgodzie z prawem, wyjaśnimy również jaka jest ich hierarchia i co z niej wynika. Nawiązując do 2 części naszego cyklu chciałbym podsumować przekazane wcześniej informacje. Jak zapewne większość czytelników zauważyła cytowane tam zalecenia (Codex Alimentarius)...
W poprzedniej części pisałem, że skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami to połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz zdrowego rozsądku. W tej części zajmiemy się wiedzą...
Czym właściwie jest skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami? To połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz co należy podkreślić - zdrowego rozsądku...
Polecane produkty