Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Jak skutecznie zabezpieczyć zakład przed szkodnikami? - Case Study

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W czwartym odcinku naszej publikacji zajmiemy się połączeniem wiedzy i naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami.

Wiedza, którą powinno się dysponować aby skuteczne zabezpieczyć zakład przed szkodnikami dotyczy wielu obszarów.

Pierwszy obszar dotyczy prawa żywnościowego oraz wymogów opisanych w systemie HACCP jak również, wymogów opisanych w poszczególnych normach i standardach żywnościowych. Ten obszar został omówiony w poprzednich częściach naszego cyklu (Patrz: cześć 2; część 3)

Kolejnym niezwykle ważnym obszarem jest wiedza z zakresu biologii szkodników. Znajomość tego obszaru jest konieczna do prawidłowego przeprowadzenia analizy ryzyka związanego ze szkodnikami. Osoba szacująca ryzyko wystąpienia szkodników musi znać zarówno budowę anatomiczną szkodników, jak również ich behawioryzm. Konieczna jest wiedza na temat środowiska, które sprzyja rozwojowi populacji poszczególnych szkodników. Należy znać ich sposób rozmnażania się, nawyki żywieniowe, tryby aktywności (nocny/dzienny) a nawet zachowania społeczne. Wiedza ta jest konieczna nie tylko do szacowania ryzyka ale również do skutecznego zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami.

Zapraszamy do zapoznania się z analizą kontroli obecności szkodników na przykładzie zakładu produkcji spożywczej, przygotowaną przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:

PRZYKŁADOWA ANALIZA SYSTEMÓW KONTROLI OBECNOŚCI SZKODNIKÓW - CASE STUDY

W następnej części naszego cyklu omówimy temat naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami oraz zdrowego rozsądku.

 

Autor: VACO

VACO

Ziemowit Rudy
Dyrektor ds. Klientów Sieciowych i Strategicznych VACO sp. z o.o

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn