Usługi DDD
VACO Sp. z o.o.
W czwartym odcinku naszej publikacji zajmiemy się połączeniem wiedzy i naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami.
Wiedza, którą powinno się dysponować aby skuteczne zabezpieczyć zakład przed szkodnikami dotyczy wielu obszarów.
Pierwszy obszar dotyczy prawa żywnościowego oraz wymogów opisanych w systemie HACCP jak również, wymogów opisanych w poszczególnych normach i standardach żywnościowych. Ten obszar został omówiony w poprzednich częściach naszego cyklu (Patrz: cześć 2; część 3)
Kolejnym niezwykle ważnym obszarem jest wiedza z zakresu biologii szkodników. Znajomość tego obszaru jest konieczna do prawidłowego przeprowadzenia analizy ryzyka związanego ze szkodnikami. Osoba szacująca ryzyko wystąpienia szkodników musi znać zarówno budowę anatomiczną szkodników, jak również ich behawioryzm. Konieczna jest wiedza na temat środowiska, które sprzyja rozwojowi populacji poszczególnych szkodników. Należy znać ich sposób rozmnażania się, nawyki żywieniowe, tryby aktywności (nocny/dzienny) a nawet zachowania społeczne. Wiedza ta jest konieczna nie tylko do szacowania ryzyka ale również do skutecznego zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami.
Zapraszamy do zapoznania się z analizą kontroli obecności szkodników na przykładzie zakładu produkcji spożywczej, przygotowaną przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:
W następnej części naszego cyklu omówimy temat naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami oraz zdrowego rozsądku.
Przeczytaj także
Podstawową i najważniejszą kwestią dla zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami jest zapewnienie właściwego stanu sanitarnego i technicznego obiektu (GHP i GMP). Obowiązek ten spoczywa w całości na zakładzie produkcyjnym. Po pierwsze należy wyeliminować wszystkie możliwe czynniki i okoliczności, które mogą sprzyjać pojawianiu się i rozwojowi szkodników...
Naukowe podejście do zagadnienia zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz używanie zdrowego rozsądku jest korzystne zarówno dla zabezpieczanego zakładu, jak również dla firmy wykonującej usługi pest control. Celem systemu zabezpieczeń przed szkodnikami powinno być zapewnienie higienicznych warunków produkcji żywności
Zgodnie z zapowiedzią w 3 części cyklu omówimy jak należy czytać przepisy, żeby być w zgodzie z prawem, wyjaśnimy również jaka jest ich hierarchia i co z niej wynika. Nawiązując do 2 części naszego cyklu chciałbym podsumować przekazane wcześniej informacje. Jak zapewne większość czytelników zauważyła cytowane tam zalecenia (Codex Alimentarius)...
W poprzedniej części pisałem, że skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami to połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz zdrowego rozsądku. W tej części zajmiemy się wiedzą...
Czym właściwie jest skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami? To połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz co należy podkreślić - zdrowego rozsądku...
Polecane produkty