Usługi DDD
VACO Sp. z o.o.
Zgodnie z zapowiedzią w 3 części cyklu omówimy jak należy czytać przepisy, żeby być w zgodzie z prawem, wyjaśnimy również jaka jest ich hierarchia i co z niej wynika.
Nawiązując do 2 części naszego cyklu chciałbym podsumować przekazane wcześniej informacje. Jak zapewne większość czytelników zauważyła cytowane tam zalecenia (Codex Alimentarius) do procedury certyfikacji systemu HACCP (załącznik do CA nr 1 (CAC/RCP 1-1969, Wersja 3 (1997)) brzmią jakoś znajomo. Jest tak ponieważ wszystkie standardy, normy oraz prawo dotyczące wytwarzania i dystrybucji żywności opierają się na Codex Alimentarius oraz systemie HACCP.
Dlatego właśnie w standardach takich jak IFS, BRC, Tesco czy w AIB możemy znaleźć zapisy, które są dokładnie takie same jak w cytowanych zaleceniach Kodeksu Żywnościowego. Takie same lub bardzo podobne zapisy znajdziemy również w prawie europejskim i krajowym (ta sama podstawa prawna). O ile w przypadku Kodeksu mówimy o zaleceniach FAO i WHO, to te same zapisy w prawie, standardach i normach są już wymogiem. Oczywiście w standardach takich jak IFS, BRC czy AIB mamy więcej szczegółowych regulacji niż w zaleceniach Kodeksowych. Nie mniej jednak podstawowe wymogi są takie same.
Jak należy czytać przepisy – hierarchia.
Przedstawiony powyżej porządek oznacza, że:
Oznacza to w praktyce, że jeżeli nie znajdziemy jakiejś konkretnej regulacji prawnej (zapisu) w przepisach polskich, a jest taka regulacja w przepisach unijnych np. w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 (nadrzędnym) to zgodnie z polskim prawem obowiązuje ona na terenie RP i może być egzekwowana przez organy nadzoru czy audytorów.
W standardzie BRC np. znajduje się zapis: cyt. „Globalna norma bezpieczeństwa żywności została opracowana w celu określenia kryteriów bezpieczeństwa żywności, jakości i kryteriów operacyjnych, które muszą być stosowane w zakładach produkcji żywności w celu zapewnienia zgodności z wymogami prawnymi oraz ochrony konsumentów”. Podobne zapisy znajdziemy we wszystkich standardach czy normach.
O ile kwestie opisane w pierwszych czterech punktach są dość oczywiste to zdarza się często, że zapominamy
o naszych własnych procedurach i programach. Nie warto utrudniać sobie życia, dlatego wewnętrzne procedury powinny być jasne i proste, a przede wszystkim powinny być potrzebne i wykonywane we właściwy sposób.
Podsumowanie:
W kolejnej części naszego cyklu odniesiemy się do tamtu połączenia wiedzy i naukowego podejścia, a problemu zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami.
Przeczytaj także
Podstawową i najważniejszą kwestią dla zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami jest zapewnienie właściwego stanu sanitarnego i technicznego obiektu (GHP i GMP). Obowiązek ten spoczywa w całości na zakładzie produkcyjnym. Po pierwsze należy wyeliminować wszystkie możliwe czynniki i okoliczności, które mogą sprzyjać pojawianiu się i rozwojowi szkodników...
Naukowe podejście do zagadnienia zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami oraz używanie zdrowego rozsądku jest korzystne zarówno dla zabezpieczanego zakładu, jak również dla firmy wykonującej usługi pest control. Celem systemu zabezpieczeń przed szkodnikami powinno być zapewnienie higienicznych warunków produkcji żywności
W czwartym odcinku naszej publikacji zajmiemy się połączeniem wiedzy i naukowego podejścia do problemu zabezpieczenia przed szkodnikami. Wiedza, którą powinno się dysponować aby skuteczne zabezpieczyć zakład przed szkodnikami dotyczy wielu obszarów. Pierwszy obszar dotyczy prawa żywnościowego oraz wymogów opisanych w systemie HACCP jak również, wymogów opisanych w poszczególnych normach i standardach żywnościowych...
W poprzedniej części pisałem, że skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami to połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz zdrowego rozsądku. W tej części zajmiemy się wiedzą...
Czym właściwie jest skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami? To połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz co należy podkreślić - zdrowego rozsądku...
Polecane produkty