Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak skutecznie zabezpieczyć zakład przed szkodnikami - interpretacja przepisów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

W poprzedniej części pisałem, że skuteczna strategia systemowego zabezpieczenia zakładów przed szkodnikami (DDD) to połączenie wiedzy, naukowego podejścia do problemu oraz zdrowego rozsądku.

W tej części zajmiemy się wiedzą. Podstawowe informacje na temat właściwego zabezpieczenia przed szkodnikami znajdziemy w wytycznych Kodeksu Żywnościowego na poziomie programów wstępnych (GHP i GMP). Należy o tym dobrze pamiętać, ponieważ wszystkie regulacje prawne Unii Europejskiej, prawo krajowe, normy i standardy dotyczące bezpiecznego wytwarzania i dystrybucji żywności opierają się właśnie na Codex Alimentarius. To właśnie kodeks zaleca stosowanie procedur opartych na zasadach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP.

W załączniku do CA nr 1 (CAC/RCP 1-1969,  Wersja 3 (1997)) do procedury certyfikacji systemu HACCP znajdziemy między innymi opis zaleceń dla systemu kontroli szkodników:

6.3.  Systemy kontroli obecności szkodników

6.3.1.  Ogólne wymagania

Szkodniki stanowią poważne zagrożenie bezpieczeństwa i jakości żywności (0). Ich pojawienie może nastąpić w przypadku, gdy istnieją gniazda rozmnażania i dostęp do pożywienia (1). Należy stosować odpowiednie procedury higieny w celu uniknięcia wytworzenia środowiska odpowiedniego dla szkodników. Odpowiednie procedury sanitarne (2), kontrola przyjmowanego materiału i monitorowanie (3) mogą zminimalizować możliwość wystąpienia szkodników, a w konsekwencji ograniczyć potrzebę stosowania pestycydów (4).

6.3.2.  Uniemożliwienie dostępu

Budynki należy utrzymywać w dobrym stanie technicznym (5), aby  uniemożliwić dostęp szkodników i wyeliminować potencjalne gniazda. Należy uszczelnić otwory, kanały i inne miejsca dostępu szkodników (6). Na przykład osłony z siatki metalowej na otwartych oknach, drzwiach i wentylatorach zredukują problem dostępu szkodników. Należy w miarę możliwości zakazać wprowadzenia zwierząt na teren zakładów i wytwórni żywności (7).

6.3.3.  Siedliska i rozprzestrzenianie się szkodników

Dostęp do pożywienia i wody powiększa obecność i ilość szkodników (8). Potencjalne źródła pożywienia powinny być przechowywane w  zamkniętych pojemnikach i/lub umieszczone nad podłogą z dala od ścian (9). Należy utrzymywać w czystości zakłady produkcji żywności zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz (10). Odpadki należy przechowywać w  przykrytych pojemnikach, niedostępnych dla szkodników (11).

6.3.4.  Monitorowanie i Wykrywanie

Należy regularnie przeprowadzać kontrole zakładów i ich otoczenia pod kątem obecności szkodników (12).

6.3.5.  Niszczenie (Zwalczanie)

Obecność  szkodników należy niezwłocznie zlikwidować (13) bez uszczerbku dla bezpieczeństwa i jakości żywności. Użycie środków chemicznych, fizycznych i biologicznych należy przeprowadzić unikając zagrożenia dla bezpieczeństwa i jakości żywności (14).

Należy uważnie przeczytać powyższe zalecenia i zastanowić się jakich właściwie obszarów i działań dotyczą?

Wnioski mogą być zaskakujące kiedy uświadomimy sobie, że ochrona przed szkodnikami dotyczy właściwie prawie wszystkich obszarów i działań wykonywanych w zakładach produkcji spożywczej.

Przykładowa analiza powyższych zaleceń oraz obszarów, których dotyczą dostępna jest do pobrania poniżej, bądź w e-biliotece FoodFakty:

ANALIZA SYSTEMÓW KONTROLI OBECNOŚCI SZKODNIKÓW (PDF)

Należy również pamiętać o monitorowaniu efektywności prowadzonych działań co Kodeks opisuje następująco:

6.5. Monitorowanie Efektywności

Należy monitorować efektywność systemów sanitarnych, a także okresowo je weryfikować poprzez przeprowadzanie auditów inspekcji przed rozruchem lub, jeżeli to niezbędne, pobieranie próbek mikrobiologicznych środowiska i z powierzchni, z którymi styka się żywność, regularne przeglądy dostosowane do zmieniających się okoliczności.

Ten zapis również dotyczy systemu zabezpieczeń przed szkodnikami ponieważ bez wątpienia jest on systemem sanitarnym.

W kolejnej częściach naszego cyklu omówimy jak należy czytać przepisy żeby być w zgodzie z prawem, i które przepisy są ważniejsze.

 

Autor:VACO
VACO
Ziemowit Rudy
Dyrektor ds. Klientów Sieciowych i Strategicznych VACO sp. z o.o
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.