Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak skutecznie zabezpieczyć zakład przed szkodnikami? - zakład produkcyjny kontra firma DDD i "Biolog Terenowy"
Podstawową i najważniejszą kwestią dla zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami jest zapewnienie właściwego stanu sanitarnego i technicznego obiektu (GHP i GMP). Obowiązek ten spoczywa w całości na zakładzie produkcyjnym. Po pierwsze należy wyeliminować wszystkie możliwe czynniki i okoliczności, które mogą sprzyjać pojawianiu się i rozwojowi szkodników na całym terenie zakładu. Po drugie trzeba zapewnić „szkodnikoszczelność” zakładu. Należy stworzyć i wdrożyć skuteczne procedury wykonawcze i kontrolne w zakresie higieny i stanu technicznego obiektu. Procedury te powinny być szczegółowo opisane w dokumentacji.
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniem wskazującym najczęstsze błędy oraz przykłady niewłaściwych praktyk DDD przygotowanym przez eksperta z firmy VACO Sp. z o.o.:
Słowa kluczowe: DDD, szkodniki, zabezpieczenie zakładu, dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja, biolog terenowy
Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto