Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kluczowym aspektem skutecznej ochrony zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi jest utrzymywanie właściwego stanu sanitarnego obiektów. Podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności jest prawidłowe i rzetelne stosowanie programów wstępnych, w tym dobrej praktyki higienicznej GHP.
Dokumentacja dotycząca zarządzania szkodnikami
Dobra praktyka higieniczna (GHP) - oznacza działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Do głównych obszarów GHP należą:
• higiena osobista i stan zdrowia osób wykonujących prace w procesie produkcji,
• procesy mycia i dezynfekcji,
• proces zaopatrzenia w wodę,
• proces usuwania odpadów i ścieków,
• proces kontroli zabezpieczenia przed szkodnikami,
• szkolenia pracowników,
• konserwacja maszyn i urządzeń.
Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.
Materiał opublikowany dnia: 06.04.2021
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto