Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ochrona zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi z zastosowaniem planu specjalistycznych usług doczyszczania

Ochrona zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi z zastosowaniem planu specjalistycznych usług doczyszczania

Kluczowym aspektem skutecznej ochrony zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi jest utrzymywanie właściwego stanu sanitarnego obiektów. Podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności jest prawidłowe i rzetelne stosowanie programów wstępnych, w tym dobrej praktyki higienicznej GHP.

Dokumentacja dotycząca zarządzania szkodnikami

Dobra praktyka higieniczna (GHP) - oznacza działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Do głównych obszarów GHP należą:

• higiena osobista i stan zdrowia osób wykonujących prace w procesie produkcji,
• procesy mycia i dezynfekcji,
• proces zaopatrzenia w wodę,
• proces usuwania odpadów i ścieków,
• proces kontroli zabezpieczenia przed szkodnikami,
• szkolenia pracowników,
• konserwacja maszyn i urządzeń.

Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn