Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ochrona zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi z zastosowaniem planu specjalistycznych usług doczyszczania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kluczowym aspektem skutecznej ochrony zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi jest utrzymywanie właściwego stanu sanitarnego obiektów. Podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności jest prawidłowe i rzetelne stosowanie programów wstępnych, w tym dobrej praktyki higienicznej GHP.

Dokumentacja dotycząca zarządzania szkodnikami

Dobra praktyka higieniczna (GHP) - oznacza działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Do głównych obszarów GHP należą:

  • higiena osobista i stan zdrowia osób wykonujących prace w procesie produkcji,
  • procesy mycia i dezynfekcji,
  • proces zaopatrzenia w wodę,
  • proces usuwania odpadów i ścieków,
  • proces kontroli zabezpieczenia przed szkodnikami,
  • szkolenia pracowników,
  • konserwacja maszyn i urządzeń.

POBIERZ: OCHRONA ZAKŁADÓW PRZED ZAGROŻENIAMI BIOLOGICZNYMI I MIKROBIOLOGICZNYMI Z ZASTOSOWANIEM PLANU SPECJALISTYCZNYCH USŁUG DOCZYSZCZANIA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: VACO

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn