Ochrona zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi z zastosowaniem planu specjalistycznych usług doczyszczania
Kluczowym aspektem skutecznej ochrony zakładów przed zagrożeniami biologicznymi i mikrobiologicznymi jest utrzymywanie właściwego stanu sanitarnego obiektów. Podstawą zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności jest prawidłowe i rzetelne stosowanie programów wstępnych, w tym dobrej praktyki higienicznej GHP.
Dokumentacja dotycząca zarządzania szkodnikami
Dobra praktyka higieniczna (GHP) - oznacza działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Do głównych obszarów GHP należą:
- higiena osobista i stan zdrowia osób wykonujących prace w procesie produkcji,
- procesy mycia i dezynfekcji,
- proces zaopatrzenia w wodę,
- proces usuwania odpadów i ścieków,
- proces kontroli zabezpieczenia przed szkodnikami,
- szkolenia pracowników,
- konserwacja maszyn i urządzeń.