Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena ryzyka związanego z towarami roślinnymi w UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kraje spoza UE zamierzające eksportować rośliny i produkty roślinne do UE muszą przestrzegać unijnego prawa o zdrowiu roślin, aby chronić rolnictwo i środowisko Europy przed szkodliwymi szkodnikami i chorobami. Niektóre rośliny i produkty roślinne wysokiego ryzyka muszą zostać poddane dokładnej ocenie ryzyka, zanim będą mogły zostać zaimportowane. W ramach tego procesu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadza ocenę ryzyka towarowego tych potencjalnych importów. Komisja Europejska wykorzystuje ustalenia EFSA, aby zdecydować, czy zezwolić na import, czy go zakazać.

Jak UE zapewnia bezpieczeństwo importowanych roślin?

  1. Złożenie dokumentacji

Krajowa Organizacja Ochrony Roślin (NPPO) kraju eksportującego spoza UE przekazuje informacje Komisji Europejskiej.

  1. Sprawdzenie kwalifikowalności

Komisja Europejska sprawdza dokumenty kwalifikowalności. W razie potrzeby żąda dodatkowych informacji od NPPO. Po zakończeniu dossier jest wysyłane do EFSA w celu oceny naukowej.

  1. Ocena ryzyka

Niezależny panel ds. zdrowia roślin i eksperci naukowi EFSA oceniają zagrożenia dla zdrowia roślin, jakie może nieść ze sobą import tych towarów do UE.

  1. Identyfikacja szkodników

Panel może zażądać dodatkowych informacji od kraju eksportującego. Identyfikują szkodniki związane z konkretnymi towarami i oceniają prawdopodobieństwo zarażenia lub infekcji.

  1. Publikacja raportu

EFSA publikuje raport oceny ryzyka związanego z towarami, zawierający szczegółowe informacje na temat danego towaru roślinnego, metod uprawy, środków ograniczających ryzyko i prawdopodobieństwa wystąpienia szkodników.

  1. Ostateczna decyzja

Na podstawie oceny EFSA Komisja Europejska decyduje, czy roślina lub produkt roślinny pozostaje zakazany lub jest dozwolony w UE. Jeśli jest dozwolony, może wymagać dodatkowych środków w celu zmniejszenia ryzyka, w tym konkretnych działań przeciwko zidentyfikowanym szkodnikom.

EFSA zajmuje się również kategoryzacją szkodników i oceną ryzyka, ocenia przydatność klimatu i siedlisk, opracowuje narzędzia nadzoru i wykonuje inne zadania techniczne, aby wspierać Komisję Europejską, Parlament Europejski i państwa członkowskie UE.

Dowiedz się więcej: Zdrowie roślin.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/infographics/risk-assessment-plant-commodities-eu

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.