Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zanieczyszczenia żywności - nowelizacja wybranych limitów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/1756 z dnia 25 czerwca 2024 r. w sprawie zmiany i sprostowania rozporządzenia (UE) 2023/915 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności znowelizowano szereg limitów różnych substancji. Rozporządzenie weszło w życie 16 lipca 2024 r. 

Zakres zmian 

Znowelizowane limity dotyczą mikotoksyn, toksyn roślinnych, trwałych fluorowcowanych zanieczyszczeń organicznych oraz zanieczyszczeń procesowych. W ramach tych sekcji zawartych w załączniku I rozporządzenia Komisji (UE) 2023/915 z dnia 25 kwietnia 2023 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 zmieniony limity dla następujących pozycji:

  • przetrwalniki buławinki czerwonej i alkaloidy sporyszu
  • toksyny T-2 i HT-2
  • alkaloidy tropanowe
  • kwas cyjanowodorowy (w tym kwas cyjanowodorowy w postaci związanej w glikozydach cyjanogennych)
  • ochratoksyna
  • deoksyniwalenol
  • zearalenon
  • fumonizyny
  • dioksyny i PCB
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). 

Dla każdego z ww. zanieczyszczeń ustalono nowe limity, z uwzględnieniem różnych kategorii żywności, których dotyczą zmiany oraz uwagami. Zmiany dotkną wielu produktów, np. w przypadku toksyn T-2 i HT-2 nowelizacja obejmie wyroby piekarnicze zawierające co najmniej 75 % produktów mielenia owsa; w przypadku alkaloidów tropanowych - żywności dla dzieci i przetworzonej żywności na bazie zbóż dla niemowląt i małych dzieci, zawierającej proso, sorgo, grykę, kukurydzę lub ich produkty pochodne; w przypadku deoksyniwalenolu m.in. - wyrobów piekarniczych, przekąsek zbożowych i śniadaniowych przetworów zbożowych; zearalenonu i fumonizyn - nieprzetworzonych ziaren kukurydzy; w przypadku alkaloidów tropanowych - nieprzetworzonych ziaren prosa i ziarna sorgo, kukurydzy i gryki, a w przypadku dioksyn i PCB - m.in. mleka surowego i produktów mlecznych. 

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:L_202401756 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.