Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Międzynarodowe masowe wycofania i dwa przypadki śmiertelne - Listeria w popularnych serach z Francji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

We Francji odnotowano dotychczas co najmniej 21 przypadków zakażenia Listeria monocytogenes, a dwie osoby zmarły w wyniku spożycia serów różnego rodzaju produkowanych przez jedną z francuskich firm.

Jakich produktów dotyczą ostrzeżenia?

Firma Chavegrand (znak jakości zdrowotnej FR 23.117.001 CE) rozpoczęła masowe wycofanie wszystkich partii serów różnego rodzaju wyprodukowanych przed 23 czerwca 2025 r. Dotyczy to serów miękkich wytwarzanych z pasteryzowanego mleka krowiego (m.in. Camembert czy Crémeux) lub mleka koziego (takich jak bûches) sprzedawanych do 9 sierpnia 2025 r. pod różnymi markami handlowymi.

Na początku sierpnia w wyniku współpracy francuskich służb, udało się zidentyfikować zbieżne elementy epidemiologiczne i mikrobiologiczne, ustanawiając tym samym możliwe powiązanie między przypadkami listeriozy a spożyciem serów z pasteryzowanego mleka produkowanych przez wspomnianą firmę Chavegrand. Badania prowadzi Santé Publique France przy wsparciu Krajowego Centrum Referencyjnego ds. Listerii Instytutu Pasteura, Generalnej Dyrekcji ds. Żywności (DGAL) i Generalnej Dyrekcji ds. Zdrowia (DGS).

Międzynarodowe wycofania i alerty

Sytuacja jest dość poważna, ponieważ produkty te dystrybuowano do ponad 20 krajów, w tym m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Australii, Stanów Zjednoczonych czy Singapuru. Pełna lista dostępna jest w systemie RASFF, w którym pierwsze zgłoszenie (2025.4619) odnotowano już w połowie czerwca, gdy zaistniały problem zgłosiły Niemcy. Powiadomienie jest wciąż aktualizowane, w tym także o działania podjęte przez inne kraje.


Jak podają służby, w Niemczech akcja wycofania dotyczy kilku tysięcy opakowań, natomiast w samej Francji problem ma znacznie większą skalę i obejmuje ponad 40 partii różnych rodzajów serów, dostępnych w największych sieciach handlowych, takich jak Carrefour, Leclerc czy Auchan. Lista wycofywanych produktów jest na bieżąco aktualizowana na francuskiej stronie rządowej: https://rappel.conso.gouv.fr/categorie/0/1/listeria .

Przypadki hospitalizacji

Stwierdzone dotychczas zakażenia objęły 11 kobiet oraz 10 mężczyzn w wieku od 34 do 95 lat, z czego większość osób (18) ma ponad 65 lat. Spośród tych 21 osób, trzy przyjmowały długotrwałe leczenie farmakologiczne, a u wszystkich pozostałych występowały choroby współistniejące.

Listerioza to poważna infekcja spowodowana często spożyciem żywności skażonej bakterią Listeria monocytogenes. Powszechnie występująca w środowisku naturalnym bakteria, może być potencjalnie śmiertelna dla człowieka.


Jak uchronić zakład produkcyjny przed skażeniem tą bakterią? Jak dostosować zakład do nadchodzących zmian legislacyjnych? Zapraszamy na stacjonarne warsztaty oraz forum menagerskie Listeria w produktach RTE oraz doskonalenie monitoringu środowiskowego i zarządzania alergenami - Safety4Future FoodFakty gdzie dowiesz się więcej!

 

Źródło: https://www.santepubliquefrance.fr/les-actualites/2025/cas-de-listeriose-en-lien-possible-avec-la-consommation-de-fromages-au-lait-pasteurise-produit-par-la-societe-chavegrand

https://agriculture.gouv.fr/cas-de-listeriose-retrait-rappel-de-fromages-au-lait-pasteurise-en-raison-dune-possible

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.