Międzynarodowe masowe wycofania i dwa przypadki śmiertelne - Listeria w popularnych serach z Francji
We Francji odnotowano dotychczas co najmniej 21 przypadków zakażenia Listeria monocytogenes, a dwie osoby zmarły w wyniku spożycia serów różnego rodzaju produkowanych przez jedną z francuskich firm.
Jakich produktów dotyczą ostrzeżenia?
Firma Chavegrand (znak jakości zdrowotnej FR 23.117.001 CE) rozpoczęła masowe wycofanie wszystkich partii serów różnego rodzaju wyprodukowanych przed 23 czerwca 2025 r. Dotyczy to serów miękkich wytwarzanych z pasteryzowanego mleka krowiego (m.in. Camembert czy Crémeux) lub mleka koziego (takich jak bûches) sprzedawanych do 9 sierpnia 2025 r. pod różnymi markami handlowymi.
Na początku sierpnia w wyniku współpracy francuskich służb, udało się zidentyfikować zbieżne elementy epidemiologiczne i mikrobiologiczne, ustanawiając tym samym możliwe powiązanie między przypadkami listeriozy a spożyciem serów z pasteryzowanego mleka produkowanych przez wspomnianą firmę Chavegrand. Badania prowadzi Santé Publique France przy wsparciu Krajowego Centrum Referencyjnego ds. Listerii Instytutu Pasteura, Generalnej Dyrekcji ds. Żywności (DGAL) i Generalnej Dyrekcji ds. Zdrowia (DGS).
Międzynarodowe wycofania i alerty
Sytuacja jest dość poważna, ponieważ produkty te dystrybuowano do ponad 20 krajów, w tym m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Australii, Stanów Zjednoczonych czy Singapuru. Pełna lista dostępna jest w systemie RASFF, w którym pierwsze zgłoszenie (2025.4619) odnotowano już w połowie czerwca, gdy zaistniały problem zgłosiły Niemcy. Powiadomienie jest wciąż aktualizowane, w tym także o działania podjęte przez inne kraje.
Jak podają służby, w Niemczech akcja wycofania dotyczy kilku tysięcy opakowań, natomiast w samej Francji problem ma znacznie większą skalę i obejmuje ponad 40 partii różnych rodzajów serów, dostępnych w największych sieciach handlowych, takich jak Carrefour, Leclerc czy Auchan. Lista wycofywanych produktów jest na bieżąco aktualizowana na francuskiej stronie rządowej: https://rappel.conso.gouv.fr/categorie/0/1/listeria .
Przypadki hospitalizacji
Stwierdzone dotychczas zakażenia objęły 11 kobiet oraz 10 mężczyzn w wieku od 34 do 95 lat, z czego większość osób (18) ma ponad 65 lat. Spośród tych 21 osób, trzy przyjmowały długotrwałe leczenie farmakologiczne, a u wszystkich pozostałych występowały choroby współistniejące.
Listerioza to poważna infekcja spowodowana często spożyciem żywności skażonej bakterią Listeria monocytogenes. Powszechnie występująca w środowisku naturalnym bakteria, może być potencjalnie śmiertelna dla człowieka.
Jak uchronić zakład produkcyjny przed skażeniem tą bakterią? Jak dostosować zakład do nadchodzących zmian legislacyjnych? Zapraszamy na stacjonarne warsztaty oraz forum menagerskie „Listeria w produktach RTE oraz doskonalenie monitoringu środowiskowego i zarządzania alergenami - Safety4Future FoodFakty„ gdzie dowiesz się więcej!
Przeczytaj także
-
05.08.2025
Słowacja, Litwa i Nowa Zelandia reagują na zagrożenie Listeria w żywności
W czerwcu 2025 roku trzy państwa – Słowacja, Litwa i Nowa Zelandia – wydały oddzielne ostrzeżenia dotyczące bakterii Listeria monocytogenes, podkreślając zagrożenia związane z jej występowaniem w żywności.
-
30.06.2025
Rekordowo wysokie wskaźniki zakażeń STEC i Listeria w UE/EOG w 2023 r. – ECDC opublikowało coroczne raporty
Zgodnie z najnowszymi corocznymi raportami epidemiologicznymi opublikowanymi w czerwcu br. przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), w 2023 r. w Unii Europejskiej/Europejskim Obszarze Gospodarczym (UE/EOG) zakażenia bakteriami Escherichia coli (STEC) i Listeria wytwarzającymi toksynę Shiga osiągnęły najwyższy poziom od czasu rozpoczęcia ogólnounijnego nadzoru w 2007 r.
-
29.05.2025
Groźna epidemia listeriozy i wycofanie koktajli odżywczych w USA
Według danych FDA i CDC, od 2018 roku do marca 2025 roku potwierdzono łącznie 42 przypadki zakażeń listeriozą w 21 stanach USA, z czego aż 41 osób wymagało hospitalizacji, a 14 zmarło. Większość chorych to osoby starsze, pacjenci szpitali oraz pensjonariusze domów opieki, do których produkty były dostarczane w ramach usług gastronomicznych.