Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dzień Polskiej Żywności 2025

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – święto przypominające, jak ogromny potencjał drzemie w rodzimych produktach rolnych i spożywczych. Polska żywność ceniona jest nie tylko na krajowych stołach, ale także na rynkach całego świata – od Europy po Azję i Amerykę. W światowej czołówce znajdują się hity eksportowe takie jak polskie jabłka, mięso drobiowe, nabiał, słodycze i pieczywo, a także świeże owoce i warzywa, które z roku na rok zdobywają nowych odbiorców.

– „Polska żywność wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także wysokimi standardami jakości i bezpieczeństwa. Polska kuchnia to coś więcej niż tradycja – to także dynamicznie rozwijająca się branża rolno-spożywcza, która z powodzeniem konkuruje na rynkach międzynarodowych. Od lat cieszy się rosnącą popularnością także m.in. w Azji. Polskie produkty są doceniane w Wietnamie, Korei czy Chinach – za ich naturalny skład, wyjątkowe walory degustacyjne i tradycyjne receptury. To dowód, że polska żywność może być naszą najlepszą wizytówką na świecie” – podkreśla Bożena Wróblewska, Prezes Centrum Promocji Krajowej Izby Gospodarczej.

Polska należy do grona największych producentów żywności w Unii Europejskiej. W 2024 roku zajęła piąte miejsce wśród państw UE pod względem wartości produkcji rolno-spożywczej, odpowiadając za około 8 procent unijnego rynku. Nasz kraj jest największym producentem jabłek i drobiu w Unii, zajmuje czołowe pozycje w produkcji nabiału, serów i mleka, a także plasuje się wysoko w kategorii wieprzowiny, słodyczy i wyrobów piekarniczych. Silną pozycję zajmuje również w eksporcie warzyw – zwłaszcza kapusty, marchwi, cebuli i pieczarek – oraz owoców miękkich, takich jak borówki, maliny i truskawki, które w ostatnich latach stają się coraz bardziej rozpoznawalne na rynkach światowych.

Rok 2024 potwierdził siłę polskiej żywności w eksporcie. Wartość sprzedaży zagranicznej artykułów rolno-spożywczych osiągnęła 53,5 miliarda euro, co oznacza wzrost o 2,7 procent w stosunku do roku 2023. Udział żywności w całkowitym eksporcie Polski wzrósł do około 15 procent, co czyni ten sektor jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki. Najwięcej towarów trafiło na rynek Unii Europejskiej – aż 71 procent całości, czyli 36,4 miliarda euro. Największymi odbiorcami były Niemcy, gdzie wartość eksportu wyniosła 13,6 miliarda euro, a także Czechy i Francja. Wśród rynków pozaunijnych na pierwszym miejscu znalazła się Wielka Brytania z wynikiem 2,8 miliarda euro, a następnie Stany Zjednoczone i Ukraina. Warto odnotować także dynamiczny wzrost sprzedaży do Turcji i Szwajcarii, co potwierdza rosnące zainteresowanie polską ofertą poza UE.

Najważniejszymi kategoriami eksportowymi pozostają mięso i jego przetwory – z dominującą pozycją drobiu, a także wołowiny i tradycyjnych wędlin – oraz produkty zbożowe i piekarnicze, nabiał, wyroby cukiernicze i słodycze. Coraz większe znaczenie w strukturze eksportu mają także owoce i warzywa. Polska od lat jest liderem w produkcji jabłek, które trafiają zarówno do krajów Unii Europejskiej, jak i do odległych rynków w Azji i Afryce. Dynamicznie rośnie sprzedaż owoców jagodowych – zwłaszcza borówek, malin i truskawek – które zdobywają konsumentów w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej. Wysoką pozycję utrzymują również warzywa świeże i przetworzone, w tym pieczarki, których Polska jest największym eksporterem w Unii.

Polska żywność ceniona jest za jakość i naturalne pochodzenie, a potwierdzeniem tego są systemy certyfikacji. Symbol „Produkt polski” gwarantuje, że surowce pochodzą z kraju, a unijne znaki jakości – chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne oraz gwarantowana tradycyjna specjalność – pozwalają wyróżnić takie specjały jak kiełbasa jałowcowa staropolska czy miód kurpiowski. Dodatkowym potwierdzeniem jakości jest oznaczenie „Poznaj Dobrą Żywność”, przyznawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dzień Polskiej Żywności przypomina, że nasze produkty to nie tylko element tradycji i codziennej diety, ale także motor napędowy gospodarki. Polska żywność staje się dziś synonimem jakości, różnorodności i innowacyjności, a jej znaczenie w globalnym handlu systematycznie rośnie, umacniając wizerunek Polski jako jednego z najważniejszych producentów żywności w Europie i na świecie.

Dzień Polskiej Żywności to wyjątkowa okazja, aby zwrócić uwagę na bogactwo i różnorodność krajowych produktów rolno-spożywczych

Koniec sierpnia to czas, gdy rolnicy kończą żniwa, trwają dożynki, a na bazarach i w sklepach królują świeże warzywa i owoce. Właśnie w tym momencie szczególnie doceńmy pracę polskich producentów i podczas codziennych zakupów spożywczych wybierajmy artykuły spośród najlepszych rodzimych produktów.

Polska należy do największych w Europie producentów żywności – a wybierając polskie produkty, dbamy nie tylko o przyjemność podniebienia, ale też o zdrowie – dobrze skomponowana, pełnowartościowa dieta to inwestycja w codzienne dobre samopoczucie.

Z roku na rok coraz więcej mieszkańców naszego kraju zwraca uwagę na jakość i pochodzenie kupowanego przez siebie jedzenia. Według badań opinii ponad połowa Polaków uważa, że polskie produkty spożywcze są dobrej jakości,[1] a ponad 90% sądzi, że posiadają doskonałe walory smakowe.[2] Blisko 43% badanych zawsze wybiera polskie artykuły spożywcze. Co ciekawe około 16% osób mając do wyboru droższy produkt polski i zagraniczny tańszy, zawsze wybiera ten z Polski.[3] Zdecydowana większość Polaków (ponad 70%) ma zaufanie i pozytywne nastawienie do polskiego rolnictwa.[4]

Kupując żywność od lokalnych producentów, wspieramy rozwój krajowej gospodarki i chronimy środowisko. Krótsza droga z pola na stół oznacza mniejszy ślad węglowy i mniejsze zużycie energii związane z transportem.

Jak sprawdzić, czy produkt rzeczywiście pochodzi z Polski?
Od 1 stycznia 2017r. istnieje ustawowe oznakowanie „Produkt Polski”. Symbol ten oznacza, że produkty muszą być wyprodukowane z surowców wytworzonych na terenie Polski z tym, że w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25% masy tych produktów. Ponadto, jeżeli chcemy mieć pewność co do wysokiej jakości kupowanej żywności, możemy szukać na opakowaniu znaku „Poznaj Dobrą Żywność”. Znak jest przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi około 200-300 produktom rocznie.[5] Oprócz tego coraz więcej polskich artykułów spożywczych jest wyróżnionych oznaczeniami: znakiem chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS).  Proces certyfikacji tych produktów spożywczych, a także produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce nadzoruje IJHARS.

Listę polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) oraz gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS) można znaleźć na stronie: Polskie produkty ChNP, ChOG, GTS – raporty i analizy

Opisy produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających zarejestrowane przez KE nazwy znajdują się bazie Komisji Europejskiej eAmbrosia

W Polsce nadzór nad jakością handlową żywności sprawuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Za pomocą prowadzonych kontroli oraz działań edukacyjnych Inspekcja przeciwdziała zafałszowaniom żywności i innym możliwym nadużyciom rynkowym. Z jednej strony chroni interesy polskich konsumentów, a z drugiej strony wspiera też rodzimych producentów, stojąc na straży wysokiej jakości i uczciwej konkurencji w branży rolno-spożywczej.

znak „Produkt Polski”

znaku „Poznaj Dobrą Żywność”

Znak chronione oznaczenie geograficzne

Znak chroniona nazwa pochodzenia

Znak gwarantowana tradycyjna specjalność

Więcej także na stronie MRiRW: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkt-polski

Źródło materiał prasowy KIG,  IJHARS

Autor:Krajowa Izba Gospodarcza / Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.