Podsumowanie i analiza danych z RASFF za rok 2024 – raport FOODFAKTY już dostępny!
Jak kształtowały się notyfikacje w systemie RASFF w 2024 roku? Która grupa produktów dominowała wśród najczęściej zgłaszanych? Jakie zagrożenie spowodowało najwięcej powiadomień? Na te i inne pytania znajdą Państwo odpowiedź w już opublikowanym raporcie FoodFakty RISK stanowiącym część treści zawartych w Strefie Managera. Raport podsumowuje powiadomienia o produktach niebezpiecznych zgłoszonych do RASFF w 2024 r. i udostępniony jest dodatkowo w formie interaktywnego pliku do ewentualnej samodzielnej analizy.
Opublikowany raport opiera się na zagregowanych zgłoszeniach pozyskiwanych przez zespół FoodFakty systematycznie w interwałach tygodniowych począwszy od stycznia 2024 r. Informacje z systemu RASFF poddawane są tłumaczeniu, a następnie analizie na podstawie której opracowywane są na bieżąco w ciągu roku raporty tygodniowe, miesięczne oraz roczny raport zbiorczy.
Raport dostępny jest w ramach abonamentu Strefy Managera zarówno w wersji Excel, jak i Pdf.
Kluczowe obserwacje dotyczące ilości zgłoszeń
Do systemu RASFF w 2024 r. wpłynęło więcej powiadomień o produktach niebezpiecznych w porównaniu do roku 2023, a największą liczbę zgłoszeń odnotowano w październiku 2024 r. Status notyfikacji ,,poważny” otrzymało natomiast prawie 50% zgłoszeń.
Wzrost liczby odnotowywanych produktów zauważono także w każdym z Top 10 najczęściej zgłaszanych krajów pochodzenia w porównaniu do 2023 r. W tym zestawieniu znalazła się także Polska z 362 notyfikacjami.
Niezmiennie natomiast główną grupą zgłaszanych produktów są warzywa i owoce. Zaraz po nich dość sporą część zgłaszanych produktów stanowią:
- orzechy i produkty pochodne, nasiona,
- drób i produkty drobiowe oraz
- produkty zbożowe i piekarnicze.
W większości wszystkich głównych kategorii produktów notyfikowanych (TOP 10) zauważono wzrost w odniesieniu do liczby zgłoszeń w 2023 r.
Wśród najczęstszych powodów notyfikacji znalazły się pozostałości pestycydów. Natomiast zagrożenia z grupy mykotoksyn odnotowały największy wzrost jeśli chodzi o liczbę powiadomień w porównaniu do 2023 r.
Co zostało zawarte w raportach Strefy Managera FoodFakty
Rozszerzona wersja raportu (plik Excel) ma formę gotowych do wykorzystania tabel i wykresów przestawnych, które umożliwiają dostosowanie analizy danych do potrzeb konkretnej firmy i profilu produkcji. Użytkownik ma możliwość modyfikacji tabel we własnym zakresie, zmiany parametrów filtrowania i sekwencji danych.
Link do raportu: https://foodfakty.pl/produkty-notyfikowane-zagrozenia-kraje-pochodzenia-analizy-notyfikacji-rasff-za-rok-2024-raport-foodfakty-risk-excel
Dodatkowo tabele dają możliwość indywidualnego ustawienia warunków wyszukiwania do poziomu konkretnych produktów niebezpiecznych lub zagrożeń z uwzględnieniem kraju pochodzenia, kategorii zagrożenia lub kategorii produktów, a kliknięcie w ilość w tabelach przełącza na listę syntetyczną wszystkich pasujących przypadków, zawierającą kluczowe informacje.
Przykładowa zakładka w raporcie – Kraj/zagrożenie/kategoria produktu - kategorie zagrożenia dla mięso i produkty mięsne (inne niż drób).
Opublikowany raport w formie pliku PDF jest wersją skróconą, syntetyczną opisanego wyżej raportu Excel. Plik ten obejmuje ponad 20 stron analiz z zestawieniami tabelarycznymi i zawiera główne trendy i szereg przykładowych analiz konkretnych grup produktów lub zagrożeń. Również wszystkie dane porównane są z rokiem poprzednim.
Link do raportu PDF: https://foodfakty.pl/produkty-notyfikowane-zagrozenia-kraje-pochodzenia-podsumowanie-danych-rasff-za-rok-2024-raport-foodfakty-risk-wersja-pdf
Przekazane Państwu raporty to efekt setek godzin poświęconych na pozyskiwanie, agregację i analizy danych. W efekcie wierzymy, że w ten sposób pomagamy zwiększyć efektywność pracy managerów i pomagamy w zaoszczędzeniu czasu oraz spełnieniu niezbędnych wymogów i standardów.
Zachęcamy do sprawdzenia szczegółów oferty Strefy Managera - https://foodfakty.pl/media/Strefa_Managera.pdf, a także zapoznania się z udostępnionymi raportem, jak i z publikacjami z poprzednich lat.
Przeczytaj także
-
27.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (17.03-23.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
19.03.2025
Raport tygodniowy RASFF (10.03-16.03.2025)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
08.01.2025
Rok 2024 w prawie żywnościowym - podsumowanie
Rok 2024 przyniósł branży spożywczej setki kolejnych zmian, wśród których szczególnie ważne było uchwalenie m.in. tzw. dyrektywy ws. greenwashingu, dyrektyw „śniadaniowych”, odroczenie rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR, a w Polsce ustanowienie systemu kaucyjnego