Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie i analiza danych z RASFF za rok 2024 – raport FOODFAKTY już dostępny!

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jak kształtowały się notyfikacje w systemie RASFF w 2024 roku? Która grupa produktów dominowała wśród najczęściej zgłaszanych? Jakie zagrożenie spowodowało najwięcej powiadomień? Na te i inne pytania znajdą Państwo odpowiedź w już opublikowanym raporcie FoodFakty RISK stanowiącym część treści zawartych w Strefie Managera. Raport podsumowuje powiadomienia o produktach niebezpiecznych zgłoszonych do RASFF w 2024 r. i udostępniony jest dodatkowo w formie interaktywnego pliku do ewentualnej samodzielnej analizy.  

Opublikowany raport opiera się na zagregowanych zgłoszeniach pozyskiwanych przez zespół FoodFakty systematycznie w interwałach tygodniowych począwszy od stycznia 2024 r. Informacje z systemu RASFF poddawane są tłumaczeniu, a następnie analizie na podstawie której opracowywane są na bieżąco w ciągu roku raporty tygodniowe, miesięczne oraz roczny raport zbiorczy.

Raport dostępny jest w ramach abonamentu Strefy Managera zarówno w wersji Excel, jak i Pdf.

Kluczowe obserwacje dotyczące ilości zgłoszeń

Do systemu RASFF w 2024 r. wpłynęło więcej powiadomień o produktach niebezpiecznych w porównaniu do roku 2023, a największą liczbę zgłoszeń odnotowano w październiku 2024 r. Status notyfikacji ,,poważny” otrzymało natomiast prawie 50% zgłoszeń.

 

               

Wzrost liczby odnotowywanych produktów zauważono także w każdym z Top 10 najczęściej zgłaszanych krajów pochodzenia w porównaniu do 2023 r. W tym zestawieniu znalazła się także Polska z 362 notyfikacjami.

 

 

Niezmiennie natomiast główną grupą zgłaszanych produktów są warzywa i owoce. Zaraz po nich dość sporą część zgłaszanych produktów stanowią:

- orzechy i produkty pochodne, nasiona,

- drób i produkty drobiowe oraz

- produkty zbożowe i piekarnicze.

W większości wszystkich głównych kategorii produktów notyfikowanych (TOP 10) zauważono wzrost w odniesieniu do liczby zgłoszeń w 2023 r.

 

Wśród najczęstszych powodów notyfikacji znalazły się pozostałości pestycydów. Natomiast zagrożenia z grupy mykotoksyn odnotowały największy wzrost jeśli chodzi o liczbę powiadomień w porównaniu do 2023 r.

 

Co zostało zawarte w raportach Strefy Managera FoodFakty

Rozszerzona wersja raportu (plik Excel) ma formę gotowych do wykorzystania tabel i wykresów przestawnych, które umożliwiają dostosowanie analizy danych do potrzeb konkretnej firmy i profilu produkcji. Użytkownik ma możliwość modyfikacji tabel we własnym zakresie, zmiany parametrów filtrowania i sekwencji danych.

Link do raportu: https://foodfakty.pl/produkty-notyfikowane-zagrozenia-kraje-pochodzenia-analizy-notyfikacji-rasff-za-rok-2024-raport-foodfakty-risk-excel

Dodatkowo tabele dają możliwość indywidualnego ustawienia warunków wyszukiwania do poziomu konkretnych produktów niebezpiecznych lub zagrożeń z uwzględnieniem kraju pochodzenia, kategorii zagrożenia lub kategorii produktów, a kliknięcie w ilość w tabelach przełącza na listę syntetyczną wszystkich pasujących przypadków, zawierającą kluczowe informacje.

Przykładowa zakładka w raporcie – Kraj/zagrożenie/kategoria produktu - kategorie zagrożenia dla mięso i produkty mięsne (inne niż drób).

Opublikowany raport w formie pliku PDF jest wersją skróconą, syntetyczną opisanego wyżej raportu Excel. Plik ten obejmuje ponad 20 stron analiz z zestawieniami tabelarycznymi i zawiera główne trendy i szereg przykładowych analiz konkretnych grup produktów lub zagrożeń. Również wszystkie dane porównane są z rokiem poprzednim.

Link do raportu PDF: https://foodfakty.pl/produkty-notyfikowane-zagrozenia-kraje-pochodzenia-podsumowanie-danych-rasff-za-rok-2024-raport-foodfakty-risk-wersja-pdf

Przekazane Państwu raporty to efekt setek godzin poświęconych na pozyskiwanie, agregację i analizy danych. W efekcie wierzymy, że w ten sposób pomagamy zwiększyć efektywność pracy managerów i pomagamy w zaoszczędzeniu czasu oraz spełnieniu niezbędnych wymogów i standardów. 

Zachęcamy do sprawdzenia szczegółów oferty Strefy Managera - https://foodfakty.pl/media/Strefa_Managera.pdf, a także zapoznania się z udostępnionymi raportem, jak i z publikacjami z poprzednich lat.

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności RASFF Strefa Managera

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.