Wykrycie glutenu w partii płatków owsianych bezglutenowych
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność glutenu w płatkach owsianych bezglutenowych RADIX-BIS, numer partii 08.11.2024, najlepiej spożyć przed 08/11/2024, kraj pochodzenia Wielka Brytania.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Płatki owsiane bezglutenowe RADIX-BIS 400 g
Numer partii: 08.11.2024
Najlepiej spożyć przed: 08/11/2024
Producent: Radix – Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej nieprawidłowości i rozpoczęcia wycofania produktu oraz procedury zwrotów zgodnie z opracowanymi zasadami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii płatków owsianych określonej w tym komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
11.07.2024
Wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej partii.
-
09.07.2024
Wycofanie partii napoju piwnego bezalkoholowego ze względu na ryzyko wybuchu butelek
GIS został poinformowany, że . Browar Kormoran wycofuje wskazaną partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla.
-
05.07.2024
Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu
GIS został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.