Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g
Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa
Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu. Firma skierowała również komunikat do konsumentów zamieszczony na stronach internetowych:
Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności.
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.
Producent prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.
Przeczytaj także
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o stwierdzeniu przez producenta Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa orzeszków ziemnych w jednej partii surowca - pestek dyni.
Sieć Auchan została zobligowana do wycofania produktu, z uwagi na niewłaściwe wyniki mikrobiologiczne.
Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.