Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Lizofosfolipaza z Trichoderma reesei: bezpieczeństwo i zastosowanie w przemyśle spożywczym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z enzymami spożywczymi, wprowadzając nowe metody oceny i regulacje. Wśród najnowszych analiz znajduje się ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego, lizofosfolipazy, produkowanego przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei DP-Nyc81.

Co to jest Lizofosfolipaza?

Lizofosfolipaza (2-lysophosphatidylcholine acylhydrolase, EC 3.1.1.5) to enzym produkowany przez firmę Genencor International B.V. przy użyciu zmodyfikowanego genetycznie szczepu Trichoderma reesei DP-Nyc81. Enzym ten jest wykorzystywany w przetwarzaniu zbóż i innych ziaren w celu produkcji syropów glukozowych oraz innych hydrolizatów skrobiowych.

Czy enzym jest bezpieczny?

W celu zapewnienia bezpieczeństwa, EFSA przeprowadziła dokładne badania i analizy. Oto kluczowe wnioski:

  • Brak zagrożeń związanych z modyfikacjami genetycznymi: Modyfikacje genetyczne wprowadzane w szczepie Trichoderma reesei DP-Nyc81 nie budzą obaw o bezpieczeństwo.
  • Bez resztek DNA i żywych komórek: Enzym nie zawiera żywych komórek organizmu produkcyjnego ani jego DNA, co dodatkowo eliminuje ryzyko.
  • Brak narażenia dietetycznego: Ponieważ resztkowe ilości enzymu są usuwane podczas procesów produkcji żywności, EFSA uznała, że nie ma potrzeby przeprowadzania badań toksykologicznych.

Alergenność enzymu

EFSA przeprowadziła również badania dotyczące potencjalnej alergenności enzymu. Analiza sekwencji aminokwasowej enzymu nie wykazała zgodności z żadnymi znanymi alergenami. Chociaż ryzyko reakcji alergicznych nie może być całkowicie wykluczone, EFSA uznała, że jest ono bardzo niskie.

Ramy regulacyjne

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1332/2008, enzymy spożywcze muszą przejść rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa przed wprowadzeniem na rynek. Każdy nowy enzym, taki jak lizofosfolipaza z Trichoderma reesei DP-Nyc81, musi zostać zatwierdzony przez EFSA i umieszczony na liście wspólnotowej UE, aby mógł być legalnie używany w przemyśle spożywczym.

Wniosek

Na podstawie dostarczonych danych i procesu produkcji, który usuwa resztkowe ilości organicznych substancji stałych, Panel EFSA uznał, że lizofosfolipaza produkowana przez zmodyfikowany genetycznie szczep Trichoderma reesei DP-Nyc81 nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów w warunkach zamierzonego użycia.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.