Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy innowacyjne biosensory zrewolucjonizują rolnictwo?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu Purdue wprowadzili nowatorską technologię biosensorów, która ma potencjał zrewolucjonizować praktyki rolnicze poprzez szybkie wykrywanie zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem świeżych produktów. Ta nowa metoda, inspirowana testami na COVID-19, osiągnęła 100-procentową dokładność w ciągu godziny od zebrania próbek na komercyjnej farmie.

Profesor Mohit Verma z Purdue, kierujący tym projektem, wyjaśnia, że nowy system wykorzystuje wskaźnik kałowy o nazwie Bacteroidales jako marker ryzyka. Tradycyjnie, ocena ryzyka w produkcji świeżych produktów polegała na wykrywaniu patogenów, co często prowadziło do konieczności utylizacji plonów. Jednak wykrycie patogenów na niskim poziomie, wymagane przez regulacje, stanowi duże wyzwanie. Nowa technologia Verma wykorzystuje technologię LAMP (loop-mediated isothermal amplification), wcześniej stosowaną do diagnostyki chorób układu oddechowego bydła i COVID-19, w celu szybkiego testowania na miejscu.

Praktyczne zastosowanie

Nowa technologia została przetestowana na komercyjnej farmie sałaty oraz w pobliżu Centrum Badań i Edukacji Nauk Zwierzęcych Purdue. Próbki bioaerozolu były zbierane za pomocą plastikowych flag, co pozwalało na mierzenie poziomu Bacteroidales i zanieczyszczenia kałowego. System okazał się niezwykle dokładny, dostarczając rolnikom natychmiastowych i praktycznych danych.

Rolnicy mogą teraz używać specjalnego dozownika z płynem do nasączania flag zbierających próbki. Następnie płyn jest aplikowany na papierowe urządzenia zawierające niezbędne związki do wykrywania DNA. Wyniki są dostępne w ciągu godziny po umieszczeniu urządzenia w nagrzewanym obrazowniku, pokazując obecność i poziom Bacteroidales. Dzięki temu rolnicy mogą szybko reagować na zagrożenia i podejmować odpowiednie działania.

Wyzwania i przyszłe badania

Chociaż technologia wykazuje dużą dokładność, profesor Verma podkreśla potrzebę dalszych badań, aby sprawdzić jej skuteczność na różnych poziomach zanieczyszczeń. Obecne testy polowe nie obejmowały próbek z pośrednim poziomem zanieczyszczenia, co jest kluczowe dla kompleksowej walidacji. Mimo to, system wykrywa już bardzo niskie poziomy DNA Bacteroidales, co sugeruje jego duży potencjał do szerokiego zastosowania w rolnictwie.

Współpraca i przyszłość technologii

Projekt ten jest efektem współpracy wielu osób i instytucji, w tym Szkoły Inżynierii Biomedycznej Weldon i Szkoły Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej Elmore. Finansowanie projektu pochodziło z różnych źródeł, w tym z Center for Produce Safety i California Department of Food and Agriculture. Purdue Innovates Office of Technology Commercialization złożyło wniosek patentowy na tę technologię i wydało licencję dla startupu Krishi, który obecnie zbiera kapitał na wprowadzenie technologii na rynek.

Podsumowanie

Nowa technologia biosensorów opracowana przez naukowców z Purdue może znacząco poprawić bezpieczeństwo żywności w rolnictwie. Dzięki szybkiemu i dokładnemu wykrywaniu zanieczyszczeń, rolnicy będą mogli podejmować bardziej świadome decyzje, minimalizując ryzyko związane z konsumpcją świeżych produktów. To innowacyjne podejście może stanowić ważny krok naprzód w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.

Źródło: A portable, easy-to-use paper-based biosensor for rapid in-field detection of fecal contamination on fresh produce farms

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.