Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki kontroli jakości zbóż i rzepaku z uwzględnieniem tych pochodzących z obszarów objętych klęską powodzi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kontrola IJHARS w punktach skupu potwierdziła, że nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.

Po tym jak od września ubiegłego roku południowa i południowo-wschodnia Polska mierzyła się z ulewami i gwałtownie podnoszącymi się poziomami wód w rzekach, priorytetem dla IJHARS było zapewnienie, że na polskie stoły nie trafi żywność nienadająca się do spożycia. Nasi inspektorzy w całej Polsce rozpoczęli bardzo intensywne działania monitorujące. Odwiedzili 638 miejsc, oferując pomoc i doświadczenie w zakresie oceny jakości płodów rolnych.

W ramach tych działań w listopadzie i grudniu 2024 roku IJHARS przeprowadziła również kontrole w całej Polsce. Sprawdzono jakość zbóż i rzepaku (m.in. pochodzących z obszarów objętych klęską żywiołową spowodowaną powodzią) w podmiotach skupujących i przetwarzających produkty rolne. Działania podejmowane przez IJHARS miały na celu weryfikację, że nie wprowadzano do obrotu towarów, w przypadku gdy miały kontakt z wodą powodziową.

Inspektorzy skontrolowali 33 obiekty, w których przechowywano produkty rolne (głównie zboża konsumpcyjne), w tym 7 znajdujących na terenach objętych klęską żywiołową. Kontrolą objęto 38 partii produktów o łącznej masie blisko 4,5 tys. ton.

W kontrolowanych punktach skupu sprawdzono dokumentację, dokonano na miejscu oględzin wybranych partii towarów oraz pobrano próbki do badań laboratoryjnych.

Kontrola dokumentacji.
Dokumentację zakładową przeanalizowano we wszystkich kontrolowanych podmiotach.
Ustalono, że:
. Podmioty kupowały rzepak i zboże o określonych parametrach jakościowych, które nie zmieniły się w związku z zaistniałą sytuacją powodziową.
. Co trzeci ze skontrolowanych podmiotów skupował produkty rolne z terenów objętych klęską powodzi.
. Zboże i rzepak, przed przyjęciem do magazynów, były badane w laboratoriach zakładowych podmiotów skupujących, w szczególności w zakresie zapachu, wilgotności, zawartości białka i glutenu, obecności szkodników i ich pozostałości oraz zawartości zanieczyszczeń.
. Towar, który nie spełniał deklarowanych przez dostawcę parametrów jakościowych, na podstawie wykonanych na miejscu badań laboratoryjnych, nie był przyjmowany do magazynu.
. Zdarzały się przypadki odrzucenia dostarczonego do skupu towaru z powodu porośnięcia i kiełkowanie ziarna, zaniżonej zawartość białka i glutenu.
. Nie dochodziło do obrotu towarem, który miał styczność z wodą powodziową.

Oględziny towaru na miejscu kontroli.
W kontrolowanych podmiotach inspektorzy ocenili ogólny wygląd przechowywanych towarów, tj. stan i jednolitość ziaren i nasion, zapach i czystość. Sprawdzili również czy ziarno i nasiona nie były zawilgocone oraz nie doszło do ich zagrzania podczas przechowywania. Przeprowadzone oględziny nie wykazały nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Jedynie w 3 próbkach pobranych do badań laboratoryjnych nie potwierdzono zadeklarowanej jakości, ale stwierdzone zanieczyszczenia nie miały związku z kontaktem ziarna z wodą powodziową. W związku ze stwierdzonymi uchybieniami toczą się postępowania administracyjne.

Wnioski.
Powódź z września 2024 r. nie wpłynęła na jakość produktów rolnych w punktach skupu i przetwórstwa w Polsce.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.