Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyniki kontroli jakości kozich i owczych przetworów mlecznych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kontrola IJHARS produktów z mleka koziego i owczego tylko w jednym przypadku wykazała niedeklarowaną obecność mleka krowiego.

Podczas kontroli sprawdzono czy informacje na etykietach o rodzaju używanego mleka są wiarygodne. Zweryfikowano również pozostałe elementy oznakowania oraz pobrano próbki do badań laboratoryjnych. Dodatkowo ocenie poddano cechy organoleptyczne wybranych produktów. Produktami priorytetowymi były: przetwory mleczne kozie, owcze oraz mieszane (kozie/owcze bez dodatku mleka krowiego), w tym: mleko, sery i serki oraz mleczne napoje fermentowane.
Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży detalicznej w III kwartale 2024 roku w całej Polsce.
Jakość produktów kozich i owczych skontrolowano w 43 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 15 (34,9% skontrolowanych).

Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 67 partii. Nieprawidłowości wykazano w 4 partiach (6%).
Stwierdzono:

  • obecność mleka krowiego w serze deklarowanym jako „z mleka owczego”;
  • zaniżoną zawartość soli w serach w stosunku do deklaracji wskazanej w tabeli wartości odżywczej;
  • zawyżoną zawartość tłuszczu w mleku w stosunku do deklaracji podanej na opakowaniu.

Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 90 partii, z czego 19 zakwestionowano (21,1%).
Stwierdzono m. in.:

  • bezprawne zastosowanie nazw „feta” i „halloumi”, które są zarezerwowane dla produktów zarejestrowanych przez Komisję Europejską jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP);
  • wprowadzanie w błąd poprzez stosowanie deklaracji „100% mleko kozie”, sugerującej szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy każdy przetwór mleczny zawierający w nazwie określenie „kozi” powinien zawierać wyłącznie mleko kozie;
  • bezprawne użycie w logo podmiotu określenia „gospodarstwo ekologiczne”, przy braku stosownej certyfikacji;
  • brak wskazania w oznakowaniu wszystkich obowiązkowych informacji, np. warunków przechowywania.

Dodatkowo w przypadku 8 partii skontrolowano cechy organoleptyczne nie stwierdzając nieprawidłowości w tym zakresie.

Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 6 kar pieniężnych oraz wydali 6 zaleceń pokontrolnych.
Dodatkowo nałożyli 1 mandat karny na osobę odpowiedzialną.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.


Konsumencie! Kupując kozie lub owcze przetwory mleczne zwróć uwagę, że:
Produkty określane jako „… z mleka owczego” lub „… kozi” itp. nie mogą zawierać mleka pochodzącego od innego gatunku zwierząt niż wskazany w nazwie. Komunikaty typu „100% mleka koziego” na takich produktach są błędne i nie powinny być stosowane.
Nazwy serów Feta oraz Halloumi są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP). Nazwy produktów zarejestrowane jako ChNP to nazwy, które mają najmocniejsze powiązania z miejscem geograficznym, w którym te produkty są wytwarzane. Cały proces technologiczny czyli produkcja, przetwarzanie i przygotowywanie takiego produktu odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym. Nazw zarejestrowanych nie można zatem stosować dla przypadkowych produktów. Niedozwolone są również określenia nawiązujące do nazw zarejestrowanych, typu „a la Feta” „a la Halloumi”, w stylu Feta”, „jak Halloumi” itp.

Źródło: IJHARS

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.