Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podczas kontroli sprawdzaliśmy czy umieszczane na etykietach słonych przekąsek informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Z wyrobów gotowych i surowców pobraliśmy próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowaliśmy cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.
Produktami priorytetowymi były: przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO oraz inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki).
Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach (43,3% skontrolowanych).
Kontrolą objęto 22 partie towarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 44 partie. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach (12,5%).
Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu i soli w odniesieniu do wartości deklarowanych w wartości odżywczej.
W ramach przebadanych w laboratorium wszystkich partii, próbki pobrane z 18 partii przekąsek kukurydzianych i surowców poddano badaniom w kierunku wykrycia GMO.
W przebadanych próbkach nie stwierdzono GMO.
W zakresie znakowania sprawdzono 56 partii, z czego 12 zakwestionowano (21,4%).
Stwierdzono m. in.:
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 2 kary pieniężne, wydali 5 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.
Dodatkowo wydali 6 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Konsumencie! Jeśli kupujesz słone przekąski zwróć uwagę, że:
Każda informacja zamieszczona na etykiecie produktu spożywczego musi być prawdziwa i możliwa do zweryfikowania podczas kontroli.
Żywność oznaczona jako „Produkt polski” musi być produkowana z surowców krajowych.
Dopuszczalny jest 25% udział surowców pochodzących z innych krajów, pod warunkiem, że nie są one wytwarzane w Polsce, np. pieprz, cynamon itp. Oznaczenie „Produkt polski” jest dobrowolne i nie wymaga rejestracji.
Nazwy „mleko” nie można używać dla produktów zawierających w swoim składzie tłuszcze roślinne. To samo dotyczy produktów takich jak masło czy jogurt, których nazwy są zarezerwowane dla przetworów mlecznych.
Obowiązkowe informacje na etykiecie, np. wykaz składników czy wartość odżywcza, muszą być czytelne i podane czcionką o wielkości „x” minimum 1,2 mm.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
Co piąta skontrolowana partia przetworów zbożowych była niewłaściwie oznakowana.
Ponad połowa skontrolowanych sklepów specjalistycznych oferowała kawy, herbaty i herbatki o niewłaściwej jakości.