Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA zakazała stosowania barwnika Red No. 3

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła zakaz stosowania barwnika Red No. 3 (erytrozyna) w żywności i lekach doustnych, powołując się na badania wskazujące na jego rakotwórcze działanie u szczurów. Decyzja ta zapadła ponad 30 lat po wycofaniu tego barwnika z kosmetyków i leków stosowanych zewnętrznie.

Red No. 3 był powszechnie używany do nadawania intensywnego czerwonego koloru produktom takim jak cukierki, wypieki, mrożone desery oraz niektóre leki doustne. Badania wykazały, że wysokie dawki tego barwnika powodowały nowotwory u szczurów laboratoryjnych. Chociaż mechanizm wywoływania raka u szczurów nie występuje u ludzi, FDA zdecydowała się na wprowadzenie zakazu zgodnie z tzw. klauzulą Delaneya, która zabrania stosowania dodatków do żywności wywołujących raka u ludzi lub zwierząt.

Do kiedy producenci mają czas na dostosowanie się?

Producenci żywności mają czas do stycznia 2027 roku na usunięcie Red No. 3 ze swoich produktów, natomiast producenci leków doustnych do stycznia 2028 roku. Wielu producentów już rozpoczęło proces zastępowania tego barwnika alternatywnymi, bezpieczniejszymi substancjami, takimi jak sok z buraków czy barwniki pochodzące z czerwonej kapusty.

Decyzja FDA spotkała się z aprobatą organizacji konsumenckich i zdrowotnych, które od lat apelowały o wycofanie Red No. 3 z żywności, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego potencjalny wpływ na zdrowie dzieci. Jednocześnie pojawiają się wezwania do dalszej analizy i ewentualnego zakazu innych syntetycznych barwników spożywczych, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Źródło: https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-revoke-authorization-use-red-no-3-food-and-ingested-drugs

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.