Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skład i standardy żywności - podsumowanie zmian w Kanadzie

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Istota zmiany 

18 grudnia 2024 r. kanadyjski rząd na łamach publikatora „Canada Gazette” opublikował regulacje zmieniające niektóre przepisy dotyczące dodatków do żywności i standardów składu, kryteriów mikrobiologicznych i metod analizy żywności. Głównym celem nowelizacji jest uporządkowanie już obowiązujacych przepisów, w szczególności poprzez aktualizację odniesień do innych wytycznych. Rząd Kanady nie przewidział okresu przejściowego z uwagi na brak zmian w samej treści przepisów dotyczących norm składu żywności oraz obowiązujących przedsiębiorców wymogach np. dotyczących kontroli. 

Kluczowe aktualizacje 

Wśród najważniejszych zagadnień, które obecnie zostały uporządkowane, należy zwrócić uwagę na m.in. przeniesienie norm dotyczących składu żywności określających standardy składu, limitów, czystości, jakości lub innej własności niektórych produktów spożywczych, które są importowane lub sprzedawane między prowincjami, do nowego dokumentu zatytułowanego „Canadian Food Composition Standards”. Dokument ten nazywany jest także „Food Composition Standards document” (FCSD), a z jego zakresu wyłączone zostały zasady zdrowia i bezpieczeństwa, które mają zastosowanie do żywności sprzedawanej na wszystkich etapach łańcucha sprzedaży. Zmiany odniesień, które obecnie odwołują się przede wszystkim do postanowień FCSD dotyczą takich produktów jak m.in. produkty mleczne, jajeczne, ryby, przetworzone owoce lub warzywa, produkty mięsne i miód. Oprócz tego uchylono przepisy dotyczące takich alkoholi jak np. szkocka whisky, irlandzka whisky, Bourbon whisky, oraz Tennessee whisky, ponieważ obecnie albo są one zbędne albo są sprzeczne z przepisami ustawy o handlu napojami spirytusowymi. 

Więcej informacji znajdziesz na stronie kanadyjskiego rządu: 

https://inspection.canada.ca/en/food-labels/labelling/summary-changes-creation-agile-framework-food-compositional-standards-set-out-under-food-and-drug 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.