Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawia wyniki przeprowadzonej w I kw. 2024 r. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej wyrobów cukierniczych.
Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów cukierniczych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklarowanymi wymaganiami. Produktami priorytetowymi były wyroby czekoladowe, nadziewane i czekolady zawierające ciastka.
Kontrola była przeprowadzona u 44 producentów w I kwartale 2024 r. Nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach produkcyjnych (29,5 % skontrolowanych).
Cechy organoleptyczne
Kontrolą cech organoleptycznych objętych zostało 13 partii. Nie zakwestionowano żadnej partii wyrobów cukierniczych w tym zakresie.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 58 partii towarów, z czego zakwestionowano 5 partii (8,6%).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły jedynie niewłaściwych poziomów parametrów w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości odżywczej, tj. kwestionowano zawyżoną zawartość cukrów oraz zawyżoną i zaniżoną zawartość tłuszczu. Dodatkowo w 1 partii czekolady mlecznej couverture (surowiec) stwierdzono zawyżoną zawartość suchej masy mlecznej w odniesieniu do deklaracji producenta.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 80 partii, z czego 21 zakwestionowano (26,3%).
Stwierdzono, m.in:
W tym miejscu należy zaznaczyć, że oznakowanie skontrolowanych partii często zawierało jednocześnie kilka niezgodności.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 5 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne, 8 decyzji nakazujących poddanie artykułów zabiegom prawidłowego oznakowania, 1 decyzję w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.
Dodatkowo nałożyli 14 mandatów karnych oraz wydali 6 zaleceń pokontrolnych.
Ponadto przekazali do Państwowej Inspekcji Sanitarnej informacje dotyczące m.in. wydłużonej daty minimalnej trwałości kontrolowanych produktów oraz do Okręgowego Urzędu Miar informację m.in. o nieaktualnych cechach legalizacji wag.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Jak możemy ustrzec się przed skutkami braku higieny i niewłaściwego przechowywania produktów spożywczych? Oto najważniejsze zasady postępowania z żywnością, które zostały przedstawione w ramach unijnej kampanii #Safe2EatEU.
Kontrolą objęto 135 partii towarów, z czego zakwestionowano 6 partii (4,4%). Nieprawidłowości stwierdzono głównie w przyprawach jednoskładnikowych i dotyczyły one przede wszystkim obecności martwych owadów oraz innych zanieczyszczeń w postaci np. fragmentów tworzywa sztucznego.
Przy szybko rosnących cenach kakao coraz częściej pojawiają się spekulacje o tym, że producenci mogą chcieć zmienić skład swoich produktów aby zmniejszyć koszty produkcji. Jednak nie jest to takie proste. Konsumenci mogą być spokojni, ich ulubiony smakołyk będzie im gwarantował takie same doznania smakowe.