Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany, że firma Leroy-Merlin Polska sp. z o.o. prowadzi wycofanie określonego poniżej produktu ze względu na wykrycie w badaniach właścicielskich migracji do żywności substancji 2,4-Toluenodiaminy z tego produktu.
2,4-Toluenodiamina to substancje, które może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinna znajdować się w żywności.
W wyniku pomyłki, w opakowaniu lodów „Gelatelli, Mochi Coconut” producent umieścił lody o smaku cytrynowym. Skutkiem tego na etykiecie produktu brakuje informacji o alergenie, jakim jest mąka sojowa.