Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Do 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
Kto może otrzymać wsparcie?
Dofinansowanie jest skierowane m.in. do grup i organizacji producentów, konsorcjów, spółek cywilnych, stowarzyszeń i spółdzielni. Muszą one składać się z co najmniej 5 członków będących rolnikami lub przetwórcami, spośród których co najmniej 4 musi wytwarzać produkty rolne lub środki spożywcze w ramach systemów jakości żywności:
Wsparciem objęte są przedsięwzięcia realizowane na 4 etapach, a każdy z nich obejmuje 12 następujących po sobie miesięcy.
Jakie wsparcie można otrzymać?
Maksymalne dofinansowanie wynosi 680 tys. zł i wypłacane jest w ramach dwóch obszarów:
Informacje o naborze
Nabór wniosków będzie trwał do 30 października 2024 r.
Nabór jest prowadzony za pomocą systemu teleinformatycznego – przez Platformę Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).
Szczegółowe informacje znajdują się stronie internetowej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Przeczytaj także
Mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które ubiegały się o pomoc na inwestycje w przetwórstwo lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury, będą miały więcej czasu na ich realizację.
Komisja Europejska zaktualizowała rejestr chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), dodając kolejne tradycyjne produkty o unikalnych cechach regionalnych.
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.