Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które ubiegały się o pomoc na inwestycje w przetwórstwo lub wprowadzanie do obrotu produktów rolnych, rybołówstwa lub akwakultury, będą miały więcej czasu na ich realizację. Chodzi o przedsięwzięcia realizowane w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności. Zgodnie ze znowelizowanym rozporządzeniem termin został wydłużony do 31 marca 2026 r. W ten sposób ograniczone zostanie ryzyko niezrealizowania na czas zaplanowanych inwestycji. Wydłużenie okresu na wykonanie przedsięwzięć jest odpowiedzią Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na postulaty beneficjentów.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nowelizujące zasady udzielania takiego wsparcia zostało opublikowane 9 października 2024 r. (Dz. U. poz. 1498).
Przeczytaj także
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
W dniach 15-16 października 2024 roku w Rzymie odbędzie się Next Bite 2024, jedno z najważniejszych wydarzeń w branży spożywczej, organizowane przez EIT Food – największą i najbardziej dynamiczną na świecie społeczność innowacji żywnościowej.