Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

MF wyjaśnia przepisy VAT o systemie kaucyjnym

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ministerstwo Finansów opublikowało projekt wyjaśnień z zakresu VAT dotyczących systemu kaucyjnego. Uwagi do niego można zgłaszać do 17 lipca 2025 r., a zatem czasu jest bardzo mało. Jeżeli okres wakacyjny powstrzyma wprowadzenie istotnych zmian, objaśnienia te staną się niebawem źródłem wielu działań i decyzji biznesowych po stronie interesariuszy systemu. Zostało w nich bowiem wytłumaczone w sposób praktyczny kilka zasadniczych kwestii związanych z zagadnieniami stricte podatkowymi, ewidencyjnymi i dokumentacyjnymi.

Po pierwsze, Ministerstwo potwierdziło, że kwota kaucji, choć pozostaje nieopodatkowana VAT, może zostać wykazana na fakturze. Choć same przepisy podatkowe temu się nie sprzeciwiają, dało się już jednak słyszeć spory na tym tle. Te wynikają głównie z kwestii związanych z wymianą danych i informacji między wprowadzającym a operatorem. 

VATu na kaucji co prawda nie będzie, ale jeśli nie zbierzemy wszystkich opakowań sprzedanych w ciągu roku, od różnicy VAT wykaże wprowadzający, a zapłaci operator. Ministerstwo rozwiało wątpliwości co do tego, że stawka wykazywanego podatku będzie zależała od stawki stosowanej dla napoju. Jednocześnie okazało się jednak, że w przypadku kłopotów z identyfikacją napoju, VAT może być docelowo rozliczony także proporcjonalnie, co wprowadza nieznaną dotąd komplikację. Nie łatwiej jest z kwestią opodatkowania usług świadczonych przez interesariuszy systemu – choć Ministerstwo dopuszcza obniżenie stawki, to każdy przypadek nakazuje oceniać indywidualnie.

Choć wyjaśnienia mają charakter podatkowy, to można z nich wyczytać również wskazówki natury biznesowej, dotykające bardzo istotnych aspektów funkcjonowania systemu, takich jak wykorzystanie voucherów wydawanych przez butelkomaty, czy zwrot kaucji za zniszczone lub zgniecione butelki i puszki. Jeśli chodzi o vouchery – mają wpływać na zmniejszenie VAT, a zatem traktowane są na równi ze zwróconą kaucją, nawet jeśli nie zostaną wykorzystane. Z kolei w kontekście uszkodzonych opakowań, z objaśnień można wnioskować, że sklepy powinny zwracać kaucję nawet w sytuacji, w której kod EAN stał się nieczytelny.

Ważnym elementem objaśnień są kwestie związane z prowadzeniem ewidencji. Choć nie dają one jasnych wytycznych jak pogodzić ewidencje wprowadzających i operatorów, biorąc przede wszystkim pod uwagę potencjalną multiplikację punktów rozliczeń i wymiany danych, to przynajmniej dają do zrozumienia za które elementy prowadzenia tych rozliczeń należy się zabrać w pierwszej kolejności. 

Objaśnienia liczą 25 stron i w dużej mierze stanowią opisowe wprowadzenie do systemu kaucyjnego oraz zakreślenie podstawowych problemów jakie powinien już od dawna identyfikować rynek. Pozytywnie na pewno należy ocenić jednoznaczne rozstrzygnięcie wybranych kwestii wątpliwych. Pozostała część wyjaśnień raczej uświadamia skalę wyzwań związanych z uczestnictwem w systemie i kierunki działania niezbędne do zaadresowania przez każdego interesariusza z osobna.

Autor:Tomasz Wagner, doradca podatkowy, Tax Director w Arena Advisory
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Przemysł mleczarski Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.