Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło:: GIS
Przeczytaj także
-
07.02.2025
Ciało obce w odżywce białkowej - aktualizacja ostrzeżenia z dn. 28.11.2024
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Decathlon Sp. z o.o. ponownym wycofaniu odżywki białkowej ze względu na wykrycie obecności metalicznego ciała obcego, które może spowodować fizyczne uszkodzenia układu pokarmowego u konsumentów.
Produkt w wyniku błędu ludzkiego został ponownie wprowadzony do sprzedaży.
-
05.02.2025
Dobrowolne wycofanie partii precli w czekoladzie
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Lidl sp. z o.o. sp.k. dobrowolnym wycofaniu precli w czekoladzie mlecznej i deserowej.
-
29.01.2025
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu: 10 Świeżych jaj.