Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Problematyczne pozostałości antybiotyków: Rozwiązania testowe dla przemysłu mleczarskiego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pozostałości antybiotyków w mleku zostały zidentyfikowane już w latach 60, XX wieku, a w ostatnich dekadach ich obecność w żywności znacznie wzrosła. Trend ten budzi niepokój, biorąc pod uwagę potencjalne zagrożenia zdrowotne dla konsumentów. Na całym świecie przemysł hodowlany zużywa rocznie około 64 000 ton antybiotyków. Przeznaczenie tych substancji ma przeznaczenie terapeutyczne dla zwierząt, ale ich pozostałości coraz częściej odnajdujemy w produktach mlecznych. Spożycie mleka zawierającego antybiotyki może prowadzić do reakcji alergicznych, problemów jelitowych, nowotworów, mutacji, a także teratogenności. Dodatkowo, mogą one zakłócać proces fermentacji serów i jogurtów, hamując działanie kultur starterowych, co stanowi poważny problem dla przemysłu mleczarskiego.

W odpowiedzi na te zagrożenia, organy regulacyjne na całym świecie ustaliły obowiązkowe maksymalne dopuszczalne poziomy MRL (Maximum Residue Levels) pozostałości antybiotyków w mleku i produktach mlecznych, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Dlatego precyzyjne testowanie pozostałości antybiotyków jest kluczowe dla przemysłu mleczarskiego. W laboratoriach wykorzystuje się różnorodne metody, takie jak HPLC, LC-MS/MS, testy mikrobiologiczne na obecność substancji hamujących, ELISA oraz testy przepływu bocznego (lateral flow), aby zagwarantować zgodność z normami MRL.

Jednak jedyną metodą testowania, która pozwala na przeprowadzanie badań bezpośrednio w terenie, są szybkie testy przepływu bocznego

Z opinii przedstawicieli przemysłu mleczarskiego wynika, że o wiele wygodniej i efektywniej jest, testować próbki mleka od każdego producenta na miejscu. To kierowca cysterny ma możliwość kontrować pozostałości antybiotyków i na bieżąco decydować czy zaakceptować dostawę. Dzięki temu jakość mleka jest kontrolowana już na wczesnym etapie, a rolnicy stają się bardziej świadomi i ostrożni w stosowaniu antybiotyków.

Właśnie w tym kontekście testy przepływu bocznego stają się niezastąpione, ponieważ są szybkie, dokładne i bardzo łatwe w użyciu.

Firma ProGnosis Biotech idzie o krok dalej, upraszczając proces testowania w terenie poprzez stworzenie testu przepływu bocznego, który nie wymaga użycia inkubatora. Z negatywnymi wynikami w zaledwie 90 sekund, jest to najszybsza seria testów, dostępna w poręcznym formacie kasetki, która wymaga tylko zadania kilku kropli mleka. Seria Quantum oferuje testy wykrywające pozostałości antybiotyków, które mogą być odczytywane wizualnie bądź za pomocą małego, przenośnego czytnika, zapewniającego szybką, łatwą i ilościową analizę oraz pełną historię wyników, którą łatwo można udostępnić również za pomocą specjalnie do tego dedykowanej aplikacji mobilnej. Aplikacja stworzona przez Prognosis Biotech łączy się przez Bluetooth z czytnikiem 3PR mini, umożliwiając natychmiastowe i łatwe do udostępnienia wyniki testów wraz z danymi GPS.


Seria Quantum z firmy Prognosis Biotech pozwala nawet niedoświadczonemu personelowi szybko sprawdzić jakość mleka w terenie, a wynik testu może być natychmiastowo udostępniony. Test Quantum BT-Cef wykrywa β-laktamy, w tym cefaleksynę, oraz tetracykliny, natomiast test Quantum BTS wykrywa β-laktamy, tetracykliny i sulfonamidy w mleku krów, owiec i kóz.

Oba testy zapewniają negatywne wyniki w zaledwie 90 sekund, a pozytywne wyniki w 5 minut.

Zabezpieczenie przed spożyciem antybiotyków poprzez zapewnienie jakości mleka jest kluczowym wymogiem w przemyśle mleczarskim, który można osiągnąć tylko dzięki ciągłemu testowaniu łańcucha produkcyjnego. Dlatego wszelkie innowacje, które umożliwiają szybsze, łatwiejsze, ale nadal precyzyjne rozwiązania, odpowiadają na potrzeby tej branży. Przyszłość testowania pozostałości antybiotyków w przemyśle mleczarskim to umożliwienie nawet niespecjalistycznemu personelowi przeprowadzania testów na świeżym mleku, bezpośrednio ze zbiornika. Firma ProGnosis Biotech oferuje dokładnie takie rozwiązanie w postaci innowacyjnej  serii Quantum.

Autor:ProGnosis Biotech
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.