Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Inteligentne opakowania – przyszłość przemysłu spożywczego?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania , Procesy i Technologie

W obliczu rosnących wymagań dotyczących zrównoważonego rozwoju, redukcji odpadów i poprawy bezpieczeństwa żywności, innowacyjne technologie opakowaniowe zyskują na znaczeniu. Fraunhofer Institute, jako jeden z liderów w dziedzinie badań stosowanych, opracowuje rozwiązania, które mają potencjał zmienić oblicze przemysłu spożywczego.

Inteligentne opakowania

Tradycyjne metody monitorowania trwałości produktów spożywczych, oparte na datach przydatności, często prowadzą do przedwczesnego wyrzucania żywności, nawet jeśli nadal nadaje się ona do spożycia. Fraunhofer IVV proponuje wykorzystanie inteligentnych opakowań, wyposażonych w czujniki, które mogą na bieżąco analizować chemiczne zmiany zachodzące w produktach, takich jak mięso czy ryby. Dzięki temu konsumenci i sprzedawcy mogą dokładniej monitorować świeżość żywności w czasie rzeczywistym, co prowadzi do zmniejszenia marnotrawstwa.

Czujniki te działają w oparciu o monitorowanie gazów, które są emitowane w wyniku procesów mikrobiologicznych. W szczególności lotne związki organiczne (VOC) oraz amoniak i siarkowodór, są markerami świeżości, które pozwalają na precyzyjne określenie stanu produktu​

Zrównoważone opakowania – nowe podejście do recyklingu

Zrównoważone podejście do opakowań zyskuje na znaczeniu w związku z rosnącymi obawami o wpływ plastiku na środowisko. W ramach projektu Pack4Sense, Fraunhofer IVV opracowuje innowacyjne opakowania kompozytowe, które łączą w sobie papier i plastik. Celem jest zapewnienie pełnej ochrony produktów przy jednoczesnej minimalizacji ilości plastiku oraz ułatwienie recyklingu.

Tradycyjne opakowania kompozytowe często są trudne do recyklingu, ponieważ różne materiały są ze sobą trwale połączone. Nowe rozwiązania pozwalają na łatwe oddzielenie komponentów, co sprawia, że możliwe jest pełne ich przetworzenie i powrót do łańcucha produkcyjnego. Barierowe warstwy z cienkiego plastiku w połączeniu z papierem zapewniają ochronę przed tlenem i wilgocią, co jest kluczowe dla zachowania świeżości wrażliwych produktów

Enzymatyczne powłoki – rewolucja w monitorowaniu jakości

Kolejną innowacją są enzymatyczne powłoki opakowaniowe, nad którymi pracuje Fraunhofer IGB. Powłoki te monitorują mikrobiologiczne zmiany w produktach spożywczych, analizując emisję gazów, które są wynikiem procesów degradacji. Dzięki temu opakowania mogą informować o zmianach w jakości produktów w bardziej zaawansowany sposób niż tradycyjne wskaźniki czy etykiety.

Enzymatyczne powłoki mogą działać jako czujniki, które reagują na specyficzne gazy, takie jak dwutlenek węgla, tlen czy lotne związki organiczne, informując o procesach rozkładu w żywności. Technologia ta umożliwia precyzyjną ocenę jakości produktu w czasie rzeczywistym i pozwala na lepsze zarządzanie zapasami

Wpływ na przemysł spożywczy

Postęp w dziedzinie inteligentnych i zrównoważonych opakowań może znacząco wpłynąć na cały sektor spożywczy. Z jednej strony, inteligentne technologie mogą przyczynić się do lepszej kontroli jakości, redukując marnotrawstwo i poprawiając bezpieczeństwo konsumentów. Z drugiej strony, zrównoważone opakowania mogą pomóc firmom spełniać rosnące wymagania regulacyjne i konsumenckie w zakresie ochrony środowiska.

Źródło: https://www.ivv.fraunhofer.de/en/food/quality/project-fresh.html (2) (3)

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Procesy i Technologie Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł rybny

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.