Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności Irlandii (FSAI) skontrolował i ocenił skuteczność urzędowych kontroli przeprowadzanych przez Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) w zakładach zajmujących się produkcją rybnych wyrobów gotowych do spożycia (RTE). Przeprowadzone działania wykazały, że większość dokonanych inspekcji u producentów ryb została przeprowadzona po wcześniejszym ich powiadomieniu, pomimo obowiązywania wymogu, aby były to kontrole niezapowiedziane.
Niezgodność z przepisami
Według przepisów dotyczących kontroli urzędowych i planu kontroli bezpieczeństwa żywności SFPA, podejmowane przez inspektorów działania powinny być przeprowadzane bez wcześniejszego powiadomienia, z wyjątkiem przypadków gdy jest to konieczne i uzasadnione.
Jak wynika z danych, w 2022 r. aż 82% inspekcji SFPA dotyczących bezpieczeństwa w zakładach przetwórstwa produktów rybołówstwa RTE przeprowadzono z uprzednim powiadomieniem o zamiarze ich dokonania. W kolejnych latach odsetek ten nieco spadł i wyniósł 75% w 2023 r. oraz 67% w okresie od stycznia do marca 2024 r. Jednak wskaźnik ten nadal pozostaje dość wysoki i może negatywnie wpływać na skuteczność i wiarygodność przeprowadzanych kontroli.
Zagwarantowanie, że dany obiekt działa prawidłowo, a odpowiednie osoby są dostępne i wykonują swoje obowiązki na danych obszarach było głównym powodem dla którego zespół audytowy przeprowadzał swoje działania z wcześniejszym uprzedzeniem.
Wyniki kontroli
Rozpoczęta w maju 2024 roku kontrola objęła inspekcje w pięciu regionach portowych i skupiła się przede wszystkim na wędzonych rybach oraz innych produktach RTE takich jak: pasztet, koktajl krewetkowy, czy gotowane mięso np. kraba. Zespół audytorów nie rozpoczął jednak zaplanowanych działań w 3 z 16 wybranych zakładów, ponieważ nie prowadziły one działalności, a w dniu niezapowiedzianej wizyty na miejscu nie było żadnego personelu. Natomiast z pozostałych 13 przedsiębiorstw tylko 1 produkowało żywność gotową do spożycia (RTE).
Funkcjonariusze SFPA wystosowali jedno powiadomienie odnośnie jednego ze skontrolowanych obiektów w związku z brakiem identyfikowalności niektórych produktów przechowywanych na miejscu. Podczas wizyty w 12 pozostałych obiektach nie zidentyfikowano żadnych istotnych niezgodności, stwierdzono tylko drobne, które będą w dalszym ciągu monitorowane przez SFPA podczas kolejnych kontroli.
Dodatkowo zauważono, że w każdym skontrolowanym zakładzie, w momencie odnotowania niezgodności, informowano o nich firmę, jednak w wielu przypadkach nie podawano konkretnej daty egzekwowania ich naprawienia lub stwierdzano, że należy poprawić je przed kolejną inspekcją, która często nie odbywała się przez kolejne kilka miesięcy. W jednym przypadku wystosowano datę zakończenia, jednak została ona wydłużona podczas kolejnych trzech inspekcji, przez co niezgodność ta pozostała otwarta na łącznie 18 miesięcy od momentu jej zgłoszenia.
Spośród 23 zgłoszonych incydentów związanych z żywnością i zarejestrowanych przez SFPA w okresie między styczniem 2022 r. a marcem 2024 r., dwanaście dotyczyło pozytywnych wyników na obecność Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu. Wszystkie dane pochodziły z oficjalnego pobierania próbek kontrolnych, a SFPA zleciła przeprowadzenie dodatkowych testów.
Źródło:
https://www.fsai.ie/getmedia/423863b3-08ff-42c3-b316-333123b1b0cb/sfpa-rte-fishery-products-audit.pdf
https://www.fsai.ie/news-and-alerts/latest-news/audit-of-the-effectiveness-of-official-controls-by
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.