Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niebieski barwnik spożywczy z jagua – przełom w naturalnych barwnikach żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Niebieski barwnik spożywczy pochodzenia naturalnego od lat był „świętym Graalem” przemysłu spożywczego. Przez dekady brakowało stabilnego, naturalnego i bezpiecznego niebieskiego barwnika, który mógłby zastąpić syntetyczne odpowiedniki. Przełom nastąpił dzięki odkryciu i komercjalizacji barwnika pozyskiwanego z owocu drzewa Genipa americana, znanego jako jagua, rosnącego w lasach Kolumbii.

Pochodzenie i właściwości barwnika jagua blue

Barwnik jagua blue uzyskuje się z niedojrzałych owoców drzewa Genipa americana. Po rozkrojeniu i wystawieniu na działanie powietrza miąższ owocu zabarwia się na intensywny niebieski kolor. Pigment ten od wieków wykorzystywany był przez rdzenne społeczności Ameryki Południowej do barwienia skóry, tkanin, ceramiki oraz żywności.

Najważniejszą cechą barwnika jagua blue jest jego naturalne pochodzenie oraz odporność na działanie kwasów, co czyni go wyjątkowo atrakcyjnym dla przemysłu spożywczego – większość innych naturalnych barwników niebieskich traci intensywność w kwaśnym środowisku.


Status prawny w Europie i na świecie

W 2024 roku barwnik jagua blue (genipin-glicyna, INS 183) został oficjalnie zatwierdzony przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius Commission, CAC) – międzynarodowy organ ustanawiający standardy bezpieczeństwa żywności pod auspicjami FAO i WHO. Oznacza to, że barwnik ten może być stosowany w ponad 100 krajach, które opierają swoje przepisy na normach Codex.

Dodatkowo, w 2023 roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła jagua blue do szerokiego zastosowania w przemyśle spożywczym w USA. Barwnik jest również dopuszczony w Indiach, Brazylii, Kolumbii i Meksyku.

W Europie barwnik jagua blue oczekuje na pełną autoryzację przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Proces ten obejmuje szczegółową ocenę bezpieczeństwa i skuteczności dodatku do żywności. Po uzyskaniu pozytywnej opinii EFSA, państwa członkowskie UE wdrażają zmiany w krajowych przepisach, umożliwiając stosowanie barwnika w produktach spożywczych.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Barwnik jagua blue został zatwierdzony do stosowania w 21 kategoriach żywności, w tym:

  • Desery mleczne i owocowe
  • Napoje smakowe, mleczne i roślinne
  • Płatki śniadaniowe
  • Wyroby cukiernicze (słodycze, gumy do żucia)
  • Lody, sorbety, galaretki
  • Polewy, lukry, dżemy, syropy i nadzienia owocowe

Barwnik ten jest stabilny w środowisku kwaśnym i podczas obróbki termicznej, co umożliwia jego szerokie zastosowanie w produktach wymagających wysokiej trwałości koloru. Może być również łączony z innymi naturalnymi barwnikami, tworząc żywe odcienie zieleni, fioletu czy brązu.

Niebieski barwnik spożywczy jagua blue to przełom w dziedzinie naturalnych dodatków do żywności. Jego zatwierdzenie przez międzynarodowe organy bezpieczeństwa żywności otwiera nowe możliwości dla producentów i konsumentów, oferując bezpieczną, naturalną i trwałą alternatywę dla syntetycznych barwników. W najbliższych latach można spodziewać się wzrostu jego zastosowania zarówno w Europie, jak i na świecie.

Źródło oraz fot.: https://www.fao.org/newsroom/story/a-holy-grail-in-food-colour-and-food-safety/en

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.