Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy światowa produkcja ginu będzie zmagać się z problemami w przyszłości?

Kategoria: Składniki Żywności

Gin to kategoria alkoholi spirytusowych, w której charakterystyczny smak zawdzięczamy przede wszystkim jagodom jałowca. Rosnąca liczba gorzelni rzemieślniczych oraz rosnące oczekiwania konsumentów co do jakości i powtarzalności profilu smakowego powodują, że producenci coraz większą uwagę zwracają na jakość oraz pochodzenie surowców. Najnowsze badania szkockich naukowców analizujące wpływ regionu uprawy i sposobu suszenia jagód jałowca na profil aromatyczny ginu wskazują, że nawet niewielkie różnice w pochodzeniu surowców mogą istotnie wpływać na finalny produkt. Niepowtarzalna lub gorsza jakość roślin botanicznych budzi obawy i prowadzi do niezadowolenia konsumentów oraz spadku sprzedaży. Badania opublikowano w Journal of the Institute of Brewing.

Cel i metodyka badań

Celem badania było określenie, jak pochodzenie geograficzne oraz rok zbioru jałowca wpływają na skład i ilość kluczowych związków lotnych w gotowym ginie. Badacze zastosowali technikę chromatografii gazowej sprzężonej z spektrometrią mas (GC-MS) wraz z ekstrakcją do fazy stałej (SPME). Do badania wykorzystano owoce z dwóch znacząco różniących się pogodowo lat. Zbiorów dokonano z terenów: Serbii, Bośni, Czarnogóry, Włoch, Macedonii oraz Albanii.

Wyniki

Zaobserwowano największy rozstrzał między wynikami dla β-kariofilenu oraz dla alfa-humulenu podczas różniących się lat. Są to związki nadające charakterystyczny korzenny zapach i aromat. Zaobserwowano również znaczne zmiany profilu związków lotnych dla poszczególnych rejonów. Da się zauważyć zbieżność z wyników z optymalną ilością opadów na danym terenie.

  • Wpływ regionu uprawy: zaobserwowano znaczące różnice w profilu związków lotnych między jałowcem pochodzącym z różnych krajów. Szczególnie wyraźna była zmienność w zawartości terpenów, m.in. β-kariofilenu i terpinen-4-olu, które są odpowiedzialne za nuty suche, korzenne, cytrusowe, kwiatowe czy "leśne" w ginie.
  • Wpływ suszenia i wilgotności: wilgotność jagód w momencie zbioru (związana z warunkami pogodowymi danego roku) wpływa na zawartość związków lotnych. Po wilgotnych zbiorach (rok 2017) poziom ogólny lotnych związków był o 12% niższy niż po suchym roku (2018). Suszenie jałowca powodowało wzrost stężenia najmniej rozpuszczalnych w wodzie związków (np. β-kariofilen), podczas gdy bardziej rozpuszczalne substancje jak terpinen-4-ol ulegały redukcji.
  • Zmienność między zbiorami: różnice rocznikowe wynikają z odmiennych warunków meteorologicznych oraz długości procesu suszenia wymaganej do osiągnięcia właściwej wilgotności końcowej. To przekłada się na poziom związków odpowiedzialnych za kluczowe cechy sensoryczne ginu.

Podsumowanie

Regionalne pochodzenie i rocznik oraz sposób suszenia jałowca istotnie wpływają na profil związków aromatycznych w ginie. Zmiany te mogą modifikować profile sensoryczne w gotowych wyrobach, a tym samym wpływać na satysfakcję konsumenta. Wyniki badań są ważnym źródłem wiedzy zarówno dla destylatorów, jak i całego łańcucha dostaw surowców do produkcji destylatów. Badanie pozwala zauważyć znaczące zmiany w profilu jałowca co jednoznacznie przekłada się na jego jakość dla poszczególnych lat oraz rejonów. Przy trudnej do przewidzenia prognozie upraw producenci ginu mogą liczyć się z trudnościami do utrzymania właściwej jakości do uzyskania pożądanych właściwości produktu.

Źródło: https://jib.cibd.org.uk/index.php/jib/article/view/72

Autor:Zofia Opalińska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.